Hlavní obsah

Za každý díl České sody jsem musel na kobereček, vzpomíná Fero Fenič

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Producent a režisér Fero Fenič ve čtvrtek v Praze spolu s "gumáky" často parodovaných politických špiček z 9O. let pokřtil první DVD České sody, které obsahuje díly 1 až 6.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Duchovní otec České sody Fero Fenič obklopen maskami svých "obětí", tedy politiků z 90. let.

Článek

Fenič si před křtem s úsměvem postěžoval, že musel za každý díl na kobereček do České televize a tam vysvětloval, že to nevymyslel on, ale Milan Tesař a Petr Čtvrtníček. Chápal ale argumenty obou stran. "Byl jsem v totální schizofrenii mezi dvěma tábory," říká dnes Fenič.

"Poznal jsem úskalí televizní práce, společně s Fero Feničem jsme je překonávali," popisuje novinář Milan Tesař, který stál u zrodu tohoto nejsvobodnějšího a nejméně politicky korektního pořadu, který kdy v ČT vznikl. Tvůrci se shodují, že dnes by se to stát nemohlo.

"Já jsem oslovil asi 120 lidí a našel jsem jednoho - Petra Čtvrtníčka, který reagoval kladně. Pak se připojil David Vávra a tak začala Česká soda," shrnul Tesař.

Meze slušnosti

Seriál je více než deset let po svém zániku bez přehánění kultovní záležitostí. Vysílal se od roku 1993 do roku 1997. Málo se ví o tom, že se na něm podílel i nejslavnější český režisér posledních let Jan Hřebejk nebo Igor Chaun a Tereza Kopáčová.

Že neměl na růžích ustláno, je jasné i z vyjádření Rady pro rozhlasové a televizní vysílání z roku 1993: "Samotná realizace pořadu se ve snaze o provokativní humor dostala na samé pomezí porušení některých ustanovení zákona o vysílání... překročila meze slušnosti vůči sousedům České republiky, zejména vůči Slovenské republice a Spolkové republice Německo."

Dobové výroky o České sodě:

Tomu se může smát snad jen zdegenerovaný živel s násilnickou myslí! (z dopisu diváků)

Česká soda není přijatelná ani pro ústavy s vysoce mentálně postiženými (z dopisu diváků)

Tato satira má perverzní povahu. (Dr. Daniel Radoměrský, Nadace Hannse Seidela)

Kompletní DVD vydání České sody bude brzy k dostání v novinových stáncích. Vychází ve třech baleních 1. prosince, 8. prosince a 15. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám