Hlavní obsah

Marxův Kapitál vyjde v Japonsku jako komiks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitál, patrně nejvýznamnější dílo německého myslitele Karla Marxe, jehož teorie daly základ socialismu a komunismu, se dočká nové, poněkud kontroverzní podoby komiksu ve stylu japonského manga. Jisté japonské nakladatelství se příští měsíc chystá zaplavit pulty tamních knihkupectví zjednodušenou, kreslenou verzí Kapitálu.

Článek

Nové vydání se ambiciózně pokouší přetransformovat myšlenky tohoto významného filozofa a ekonoma 19. století do čtenářsky více stravitelné podoby. Publikace tak podle britského deníku The Daily Telegraph reaguje na obavy Japonců z přicházející ekonomické krize a s tím související zvýšený zájem o levicovou literaturu.

Růst počtu pracovníků zaměstnaných jen na částečný úvazek a snížený pocit finančního zajištění mezi Japonci prý také stojí za nečekaným růstem počtu přihlášek o členství v tamní komunistické straně i za módním oživením poptávky po antikapitalistické literatuře.

Vydat 5. prosince komiksovou podobu "bible" levicových intelektuálů se rozhodlo tokijské nakladatelství East Press, které k tomuto kroku přesvědčil předchozí úspěch manga verze románu Kanikósen z roku 1929. Komiks vypráví příběh továrenských dělníků, kteří povstanou proti zlým kapitalistickým vykořisťovatelům. Od jeho loňského vydání se komiksu prodalo přes 200 000 výtisků. Také prodej původní předlohy díla výrazně stoupl z 5000 kusů v roce 2007 na letošních 507 000 výtisků.

Karl Heinrich Marx

Karl Heinrich Marx, který se narodil 5. května 1818 v německém Trevíru, je zakladatel filozofického směru založeného na historickém a dialektickém materialismu. Jeho podstatou je třídní boj mezi vykořisťovateli a vykořisťovanými. V roce 1848 sepsal společně s Bedřichem Engelsem Komunistický manifest, kritizující kapitalistickou společnost. Z Marxova hlavního díla Kapitálu, v němž autor došel k závěru, že vykořisťovatelské zřízení - kapitalismus - spěje samo ze své podstaty k zániku a bude vystřídáno komunismem, to jest beztřídní společností, v níž neexistuje soukromé vlastnictví, vyšel za jeho života pouze první svazek. Marx zemřel v Londýně v roce 1883.

Komiksy manga se v Japonsku vyvinuly v uznávaný druh umění, mezi jehož nadšené fanoušky se hlásí i ministerský předseda země Taró Aso. Autoři těchto kreslených seriálů se při tvorbě nevyhýbají ani kontroverzním tématům, mezi nimiž nechyběla například ptačí chřipka či komplikované vztahy se sousední Čínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám