Hlavní obsah

Hvězdou festivalu Blues Alive bude Američan James Cotton

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiasedmdesátiletý hráč na foukací harmoniku James Cotton se svým blues bandem bude hlavní zahraniční hvězdou festivalu Blues Alive, který proběhne v Šumperku 13. až 16. listopadu. Během tří dnů tam vystoupí devatenáct skupin a interpretů z celého světa.

Článek

James Cotton se narodil 1. července 1935 v Tunice ve státě Mississippi ve farmářské rodině. S harmonikou se seznámil díky své matce, a když poprvé slyšel v rádiu Sonny Boye Williamsona, propadl blues a Williamson se stal jeho největším vzorem.

Jako teenager se v padesátých letech seznámil se slavným bluesmanem Muddy Watersem a vystupoval s ním až do roku 1966. "Velmi jsem Muddyho miloval a respektoval. Ale udělal jsem tam vše, co jsem mohl, a byl čas se posunout někam dál," říká Cotton.

V šedesátých letech už vystupoval s vlastní skupinou James Cotton Blues Band a posunul se blíže k bluesrocku. Dodnes vydal desítky alb a získal řadu ocenění.

Z dalších zahraničních interpetů má do Šumperka přijet také zpěvačka a kytaristka Sue Foleyovoá, Wanda Johnsonová nebo dvojice Trevor Hansbury a Thomas Schied hrající akustické blues.

Z domácích vystoupí např. Bluesberry, Retro Blues, Ondřej Pivec Quartet nebo Sestry Steinovy. Na hudební oslavě šedesátin bluesového kytaristy Luboše Andršta by neměli chybět Michal Prokop, Jan Hrubý, Radim Hladík a Michal Pavlíček. Další informace zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám