Hlavní obsah

V Praze začala Světová výstava poštovních známek Praga 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Průmyslovém paláci na Výstavišti začala v pátek v Praze Světová výstava poštovních známek Praga 2008. Za účasti vystavovatelů z více než 60 zemí se představí světové filatelistické unikáty včetně patrně nejslavnější známky světa, kterou je modrý Mauritius z britské královské sbírky. Vystaveno je také přes 500 soutěžních souborů. Záštitu nad výstavou převzal prezident Václav Klaus.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Modrý Mauritius z britské královské sbírky se v Praze také představí.

Článek

"Tato výstava je významná tím, že se nám podařilo získat klenoty známkové tvorby do České republiky a že je můžeme předvést české veřejnosti. Nejcennějšími exponáty jsou modrý a červený Mauritius. Ten kdo je znalcem tohoto oboru, však vedle těchto hitů najde spoustu zajímavých věcí, které ho nadchnou," řekl ředitel České pošty Karel Kratina.

Příprava výstavy trvala podle pořadatelů tři roky. S ohledem na velmi cenné exponáty ji provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Sbírky jsou pojištěny na jednu miliardu korun. "Světová výstava se v Praze koná po 20 letech. Celou tuto dobu se čeští filatelisté nemohli podívat na nejlepší exponáty z celého světa a srovnávat je se svými sbírkami," uvedl za organizátory Jindřich Jirásek.

Čeští filatelisté mají ve světě dobrou pověst

Upozornil, že nynější výstava potrvá pouhé tři dny, zatímco v minulosti to bylo týden nebo deset dní. Je navíc spojená s obchodním veletrhem Sběratel, na kterém se může se známkami obchodovat. Účastní se ho také sběratelé z jiných oborů jako numismatici nebo sběratelé pohlednic. Novinkou letošní výstavy je virtuální svět známek Exponet, který nabízí internetovou filatelistickou exhibici.

Získat britskou královskou sbírku pro pražskou výstavu prý nebylo nijak složité. "Svaz českých filatelistů má ve světě velmi dobrou pověst. Je jedním ze zakládajících členů Mezinárodní filatelistické federace. Nebyl žádný problém získat ty exponáty pro Prahu," uvedl Jirásek.

Mimo Výstaviště je část expozice vystavena také v Poštovním muzeu. Největší raritou je tam osmdesátiblok modrých Merkurů, který opouští trezor jen ve výjimečných případech.

První výstava známek, kde se svými sbírkami pyšnily státy z celého světa, se konala v Praze v roce 1962. Postupně se k Praze připojovala další města jako Londýn, Paříž, Vídeň, Washington, Peking nebo Tokio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám