Hlavní obsah

Začíná obří filmový festival v Torontu

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších filmových festivalů na světě začíná ve čtvrtek v kanadském Torontu už potřiatřicáté. Ačkoliv nemá svou statutární soutěž, jak se stále dokola uvádí mylně v českém tisku – o vítězi zde rozhodují svým hlasováním diváci napříč všemi sekcemi – přehlídka se stala během let neodmyslitelným podnikem světového filmového dění.

Foto: ČTK

Učitel Pavel Liška (vpravo) se zamiluje do venkovského kluka, kterého hraje Ladislav Šedivý.

Článek

Torontský festival si udržuje svůj nezávislý status na festivalovém svazu a zároveň soutěží v absolutních číslech. Říká se, že kdo něco znamená v severoamerickém filmovém byznysu, přijede tam.

Bránami festivalu vstupují do Severní Ameriky evropské filmy, přehlídka ale shromažďuje i přehled toho zajímavého, co se natočilo v nejrůznějších koutech celého světa – od jihovýchodní Asie přes Indii, Blízký Východ, Latinskou Ameriku až po Afriku. Vždyť akce nabízí astronomickou stovku světových premiér pro více než 350 tisíc diváků.

Mezi přítomnými najdete ale i množství hvězd amerického i evropského filmového nebe, jaké jen vás napadnou.

Jen namátkou – letos se na festivalu objeví Brad Pitt, George Clooney, Rachel Weiszová, Julianne Moore, Renée Zellwegerová, Antonio Banderas, Geoffrey Rush, Tim Robbins, Edward Norton… Z Evropy přijede německý herec Daniel Brühl, známý z filmu Good bye, Lenin, legendární Jeanne Moreau, belgičtí bratři Dardennové s filmem Mlčení Lorny nebo sir Peter O’Toole.

Uveden bude také Venkovský učitel

Nás může těšit, že díky Venkovskému učiteli, jehož představí režisér Bohdan Sláma, bude mít v programu své zastoupení i Česká republika. Se svým dokumentem Slepé lásky, uvedeným v karlovarské soutěži, přijede i Slovák Juraj Lehotský.

Povědomě nám budou znít ale i další názvy filmů našich sousedů, například maďarské kafkovské podobenství Delta doprovodí Kornél Mundruczó, Polsko bude zastupovat Malgoska Szumowska s dramatem umělecké rodiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Benátský festival mezi revolucí a Asií

Pod zvýšeným dohledem policistů pokračoval o víkendu tradiční benátský filmový festival. V Itálii to nyní vře nejen kvůli (ultra)pravicové vládě Silvia...

Výběr článků

Načítám