Hlavní obsah

Román Petra Ginze: Návštěva z pravěku

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Cařihradu se scházejí tři muži – Lewis Barker z předměstí Londýna, Francois Dupont z francouzské nížiny provensálské a Gérard Guiness je jeho přítel ze studíi. Ještě s Guinessovým synem Petrem se vydávají do nitra Afriky. Tak začíná románový příběh napsaný Petrem Ginzem ještě předtím, než byl 24. října 1942 transportován do gheta Terezín. Miloval Julese Verna. Inspirován jeho zájmem o technické vynálezy i jeho humanismem se rozhodl napsat vlastní příběh.

Článek

Při cestě k Viktoriinu jezeru se totiž v ještě Belgickém Kongu setkají cestovatelé s příšerou Ka – du. Spolu s černošským chlapcem jménem Kola Ažaj – věku podobného jako Petr – se rozhodli ve dvou výpravách zjistit, kdo to ta obávaná stvůra je.

Pozoruhodné je, že Ginz popisuje guvernéra Belgického Konga Winjeho jako „klasického“ rasistu přesvědčeného o božském původu „vyšší rasy“, lidí se světlými vlasy a modrýma očima. A Ažajova sestra Sena se literárního Petra ptá: „Proč někteří běloši vraždí a otročí černochy?“

Návštěva z pravěku je jediný román, který se zachoval celý

Je to pro dětského čtenáře poutavě napsaný příběh mající několikeré kouzlo. Autorem je pražský rodák, jenž byl mj. autorem kresby Měsíční krajina, kterou v raketoplánu Columbia chtěl vynést do vesmíru izraelský astronaut. Návštěva z pravěku je jeden z osmi románů, které napsal během krátkého života – a jediný se zachoval vcelku. Doprovodil ho vlastními barevnými kresbami.

Petrova sestra Chava Pressburgerová, která žije v Izraeli, ho získala právě po zkáze raketoplánu Columbia. Petr ho zanechal v Praze, ještě před cestou do Terezína, odkud pokračoval transportem 28. září 1944 do Osvětimi.

V denících zaznamenal, že poté napsal další „román“: Altajský mudrc. Měl už 260 stran. Zachoval se však jen tento jediný.

Petr Ginz: Návštěva z pravěku

Nakladatelství Franze Kafky, 156 stran, 300 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Hledání klidu mezi cypřiši hinoki

Co má v životě smysl? Na to se ptá maďarský prozaik László Krasznohorkai v knize se symbolickým názvem Od severu hora, Od jihu jezero, Od západu cesty,...

Kniha o Mohamedově nevěstě v Dánsku

Kontroverzní román Sherryho Jonese Šperk z Medíny se zřejmě dočká nakladatele. Bude jím dánské Trykkefrihedsselskabets Library (Knihovna svobodného slova).

Výběr článků

Načítám