Hlavní obsah

Ve středu má televizní premiéru film o Fričovi

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokumentární film s názvem Martin Frič, klasik českého filmu natočil režisér Zdeněk Zelenka. Ke smutnému čtyřicátému výročí Fričovy smrti, vytvořil příjemnou a vtipnou připomínku nejlepších filmů nejen z dob, kdy Hugo Haas říkal Adině Mandlové Titinko.

Článek

Zelenka provází diváky Fričovým životem i filmy s nápaditostí tvůrce, kterému nestačí jen přetlumočit natočené a zaznamenat řečené, ale přináší i filmařské nápady, mezi nimiž září ten, v němž Jiřina Bohdalová zpívá duet s Vlastou Burianem.

Ano, je to možné, račte se podívat. To neznáte Hadimršku, Hej rup, Svět patří nám, Škola základ života, Cesta do hlubin študákovy duše, Eva tropí hlouposti, Roztomilý člověk, Hotel Modrá hvězda, Valentin Dobrotivý, Kristián, Pytlákova schovanka, Princezna se zlatou hvězdou, Lidé z maringotek, Přísně tajné premiéry, Císařův pekař a pekařův císař, to je jen zlomek z osmdesáti sedmi filmů, které Frič natočil.

V Zelenkově filmu na něj vzpomínají mnozí lidé – jeho spolupracovníci jako Otakar Vávra, přátelé, mezi nimi žena jednoho z nejbližších, Jiřího Sováka, následovníci jako Jiří Menzel či herečka Jiřina Bohdalová, jejíž velký talent představil českým divákům ve filmu Hvězda zvaná Pelyněk a pak plně využil v mnoha dalších komediích až po tu poslední – Nejlepší ženská mého života.

Reklama

Související články

Premiéry – Máj, Rudý baron a Funny Games USA

Tento týden se premiéry dočkal F.A. Brabec se svým odvážným projektem zfilmování básně Máj, dalšími filmy týdne jsou drama z První světové války Rudý baron...

Do kin vstoupila Brabcova adaptace Máje

Po filmové adaptaci Erbenovy Kytice, která byla činem, na němž vedle práce kameramana a režiséra Františka A. Brabce nelze přehlédnout producentskou odvahu...

Výběr článků

Načítám