Hlavní obsah

Filmový festival Top Docs nabídne výběr ze Sundance

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi 16. a 18. září se v pražském Světozoru koná minifestival filmových dokumentů Top Docs. Jedná se o výběr nejlepších dokumentů z prestižního amerického festivalu Sundance, které tématicky sahají od války v Iráku až po běžný život v jižanské Alabamě.

Článek

Sundance je největší festival nezávislých filmů v USA. Český festival Jeden svět každoročně přináší dva měsíce po jeho konání několik tamních filmů.

"Vzhledem ke krátkému časovému odstupu mezi oběma festivaly, a také k tématickému zaměření Jednoho světa na dokumentární filmy o lidských právech a sociálních tématech se však řada skvělých snímků promítaných na Sundance do programu Jednoho světa nedostane. Proto připravili organizátoři a organizátorky Jednoho světa za výrazné podpory velvyslanectví USA v Praze minifestival TOP DOCS – To nejlepší ze Sundance," říká za organizátory Hana Kulhánková.

Na programu je např. film Konec v nedohlednu nominovaný na Oscara. Charles Ferguson v něm dokumentuje vznik a první dva roky války v Iráku a kriticky rozebírá informace, které vypouštěla Bushova vláda.

Film Edet Belzberg sleduje fenomén verbování do americké armády, Korunka je pohledem za zdi ženské věznice v Bogotě a Staronové mýty dokumentují alabamský svátek Mardi Gras, kterým vrcholí karnevalové oslavy konce zimy. Celá slavnost je podřízena rasové segregaci – zvlášť volí svoji honosně nazdobenou královnu a krále bílá část města a zvlášť afroamerická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám