Hlavní obsah

Tipy Benjamina Tučka

Novinky, Jaroslav Rudiš, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fimový režisér Benjamin Tuček prozrazuje, co ho v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album Alien Ant Farm a publikace Francouzští králové v období středověku.

Článek

Čtu: "Odpusťe, milostivá paní, že mne neznáte, ale přesto jsem k Vám upřímný.... Jsem přesvědčen, že Váš pan manžel je čistý sobec...Váš nadporučík Rudolf Lukáš." Tenhle milostný dopis doručil Jaroslav Hašek Etelce Kákonyiové v Kyrályhidě v květnu 1915, aspoň tedy v knize Pavla Gana Osudy humoristy Jaroslava Haška v říši carů a komisařů i doma v Čechách. Pětatřicáté výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy drsně konvenuje s road movie o působení pacifisty Haška ve světové válce.

Viděl jsem: Film Stvořeni pro lásku - milostné drama nenaplněné lásky pana Chowa a paní Chanové mého oblíbeného režiséra Wonga Kar-waie, jehož Chungking Express obdivuju už deset let. A pořád mě přitahuje prolínání vzpomínek, fantazií a reality, tak vzdálené popisnosti, doslovnosti a srozumitelnosti za každou cenu.

Poslouchám: Zázračnou nahrávku kapely Kopir Rozsywal Bestar kontrabasisty Ladislava Soukupa a harmonikářky a choreografky Kristíny Lhotákové.

Internet: S režisérem Markem Najbrtem a grafikem Robertem Geislerem jsme dokončili scénář celovečerního filmu Mistři. Příběh, který není o hokeji, by měl mít premiéru příští rok v dubnu, kdy v Praze vyvrcholí hokejový šampionát. Více o sociální grotesce Mistři na www.mistri-film.cz.

Alien Ant Farm: truANT

Před dvěma lety se Američané Alien Ant Farm proslavili coververzí Jacksonovy písničky Smooth Criminal a začalo se o nich mluvit. Málokdo si všiml, že zbytek skladeb na desce je průměrná rocková vycpávka. Kdo to přehlédl, tomu to potvrdí aktuální počin. Skupina se zotavila z loňské automobilové nehody, rány jí srostly, je opět aktivní, ale její zvuk ztratil tah. Točí se v pomyslném kruhu, nemůže nalézt nápad, a tak deska prosviští a upadne v zapomnění.

Universal Music, 40:46

Francouzští králové v období středověku

V překladu Milana Churaňa a Jiřího Ohlídala vydalo Argo encyklopedii francouzských králů, kteří v Paříži vládli od 9. do začátku 16. století. Jde o užitečnou životopisnou příručku, kterou s početným týmem německých historiků připravilo renomované vydavatelství Beck. Hesla se dají číst jako sled dějinných událostí a historických zajímavostí o zemi, která v tomto období dala evropské kultuře karolinskou renesanci, románské umění a gotiku

Joachim Ehlers, Heribert Müller, Bernd Schneidmüller (editoři), Argo, 422 stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám