Hlavní obsah

Kvalitních komedií je nedostatek, filmová nadace ocenila tragické příběhy

– KARLOVY VARY
Novinky, toh

Kvalitních českých komedií, které by mohly být natočeny, je nedostatek. Vyplývá to z hodnocení Filmové nadace RWE & Barrandov Studio, která v pondělí v hotelu Thermal ocenila celkem šest nadějných českých scénářů a filmových námětů. Nezávislý výbor vybral například příběh o homosexuální prostituci, psychothriller či vraždění v Postoloprtech.

Článek

Nadace letos vybírala celkem ze 104 projektů. Mezi šestici vítězů rozdala granty ve výši půl miliónu korun. „Každý z nich vychází z aktuálních životních situací nebo osobního příběhu, který souvisí se současnými či nedávnými společenskými změnami,“ uvedl Kristián Suda, člen výboru Filmové nadace RWE & Barrandov Studio.

Nejlepším scénářem je podle nadace projekt Popupata Zdeňka Jiráského. Jedná se o trpké drama ze současnosti. Mezi další oceněné příběhy patří například Tichý společník, který vypráví o problému vyčerpané kapacity hřbitova v jedné vesnici.

Na realistickém zachycení obchodu s pornografií a sexem je postavený scénář Tak ted(d)y co?, hlavním hrdinou je Tadeáš, který se stal homosexuálním prostitutem. Mezi vítěznými žánry chybí kvalitní komedie. „Komedií přišlo dost, ale byly špatné,“ vysvětlil člen výboru Edgar Dutka.

Oceněný Karel Rada Novinkám.cz řekl, že na svém díle pracoval zhruba dva měsíce. „Původně jsem to napsal jako román, ale nikdo ho nechtěl vydat, tak jsem to přepsal na scénář,“ vysvětlil Rada.

Jeho filmová povídka Stará vlna vypráví o rockových muzikantech. Příběh zachycuje období asi čtyřiceti let, během kterých nahlíží na vývoj nové vlny populární hudby.

Přehled vítězů:
autorprojekt
Zdeněk JiráskýPoupata
Pavel GöblTichý společník
Miloš CajthamlTak ted(d)y co?
Miroslav BambušekPřípad Postelberg
Karel RadaStará vlna
Petr ZahrádkaTranscendent

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám