Hlavní obsah

Frontman Meteors na sólové dráze překračuje hranice psychobilly

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z klíčových postav psychobilly je nesporně kytarista a zpěvák P. Paul Fenech, který stál v čele The Meteors. Jeho sedmá sólová deska Skitzofenech potvrzuje, že stále oplývá nápady a rozhodně neopakuje stále stejný přístup, i když svému stylu se nezpronevěřil.

Článek

Tradiční temné psychobilliové písničky, jaké produkovali The Meteors, na albu nechybí, ale nepřevažují. Objevují se na něm i ohlasy surfu s typickou kytarou, názvuky country a raného rockabilly, mnohdy dokonce se stylovými dobovými ženskými sbory, které s odstupem let působí až naivně. Fenech dokáže styl nejen ctít, ale nebojí k němu přistupovat s nadsázkou nebo ho shazovat.

Skitzofenech je ukázku, jak se dá pracovat s odkazem vyhraněných žánrů, které patří minulosti, i s brakovou kulturou, aby výsledek nenudil, nesklouzl do akademičnosti a nebo pustého revivalu a měl co říci i dnes.

Album také ukazuje, jak dobrý je Fenech kytarista. Ovládá fígle z řady stylů, technika je mu ale jen prostředkem, nikoli cílem, takže nudná sóla nehrozí. Pro Fenecha je hlavní písnička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám