Hlavní obsah

Zemřel trikový mistr Stan Winston, který pracoval na Terminátorovi či Vetřelcích

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Filmy jako Terminátor, Vetřelci nebo Titanic by nikdy nevypadaly tak dobře nebýt odborníka na efekty Stana Winstona, jenž zemřel v neděli na rakovinu v Malibu. Bylo mu 62 let.

Foto: Reuters

Odborník na filmové efekty Stan Winston s Oscarem za film Jurský park

Článek

"Zábavní průmysl přišel o svého génia a já jsem ztratil jednoho ze svých nejlepších přátel," uvedl hollywoodský herec a politik Arnold Schwarzenegger.

Winston se narodil v roce 1946 ve Virginii. Chtěl být hercem. V roce 1969 ale nastoupil u Disneyho jako tvůrce make-upu. Velkým milníkem v jeho kariéře byl první Terminátor. Tento relativně levný snímek sklidil obrovský úspěch a otevřel mu dveře ke slávě.

Později pracoval na všech pokračováních Terminátora a přizván byl i ke čtvrtému dílu, který má mít premiéru v květnu 2009. V této chvíli není jasné, zda efekty pro tento film před smrtí dokončil, nebo jeho práci převezme někdo jiný.

Nedělám efekty, dělám postavy

Stan Winston vytvářel monstra, roboty a další efekty i pro snímky Jurský park, Vetřelec, Titanic, Interview s upírem nebo Pearl Harbor. Spolupracoval s takovými režiséry jako Steven Spielberg, James Cameron a Tim Burton.

Slavné filmy s efekty Stana Winstona

Terminátor 1-4 

Vetřelci

Predátor

Kongo

Iron Man

Jurský Park

Titanic

Constantine

Střihoruký Edward

A.I. Umělá inteligence

Pearl Harbor

Ačkoliv ho efekty živily, sám se vyslovoval proti samoúčelné efektnosti ve filmech. Jeho krédo znělo: "Nedělám speciální efekty, vytvářím postavy a používám k tomu efekty jako nástroj."

Reklama

Výběr článků

Načítám