Hlavní obsah

Římská diecéze zakázala natáčet v kostelech film Andělé a démoni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Římská diecéze oznámila, že hollywoodským filmařům nedovolí natáčet ve dvou svých kostelech scény pro snímek Andělé a démoni zpracovaný podle stejnojmenné knihy amerického spisovatele Dana Browna. Římští církevní hodnostáři zamítli žádost filmařů i proto, že předcházející filmový přepis dalšího Brownova bestselleru Šifra mistra Leonarda i jeho knižní podoba vyvolaly obrovské pobouření katolických věřících na celém světě.

Článek

Film Andělé a démoni, který opět režíruje Ron Howard a v němž hraje opět hlavní roli Tom Hanks, "není v souladu s našimi názory", prohlásil mluvčí diecéze Marco Fibbi. Podle něho film "útočí na náboženská témata způsobem, který je v naprostém rozporu s běžným náboženským cítěním".

Filmaři chtěli natáčet v kostelech Santa Maria del Popolo a Santa Maria della Vittoria, do nichž Brown umístil značnou část děje své knihy. Jde o dva architektonické skvosty v historickém srdci Říma vyzdobené malbami od Caravaggia a Berniniho plastikami.

Film zdržela stávka

Fibbi připomněl, že diecéze zamítla žádost amerických filmařů už loni, problém se ale vynořil až nyní, kdy se točí scény v Římě. Práce na filmu byly totiž loni přerušeny kvůli vleklé stávce hollywoodských scenáristů a obnoveny byly až letos v únoru, kdy protest skončil. Film by se měl dostat do kin v květnu příštího roku.

Fibbi připustil, že na odmítavý postoj diecéze měla vliv bouřlivá diskuse provázející jak vydání Brownovy Šifry mistra Leonarda, tak její následující filmové zpracování. Kniha i film pobouřily nejen představitele katolické církve, ale i běžné věřící tvrzením, že Ježíš byl ženatý a že byl otcem dítěte, což jde přímo proti základnímu křesťanskému dogmatu. Autor navíc popisuje katolické hnutí Opus Dei jako vražednický kult. "Je zřejmé, že nynější film má shodné téma," prohlásil Fibbi. Dodal, že zákaz nebrání filmařům natáčet vnějšek obou kostelů.

Brownova kniha Andělé a démoni je zpracována jako religiózní thriller kombinující zápletky kolem prastarého tajného bratrstva známého jako Ilumináti s luštěním šifer, papežským konkláve a s vyspělými zbraněmi hrozícími zničit Vatikán.

Reklama

Výběr článků

Načítám