Hlavní obsah

VIDEO: Gipsy.cz představili album Reprezent

– PRAHA

Šest písní z nového alba Reprezent v úterý zahrála skupina Gipsy.cz na propagačním vystoupení pro média a výherce VIP vstupenek v pražském klubu Futurum. Během zhruba hodinového koncertu zazněly i starší písně z debutového alba Romano Hip Hop. Skladby komentující kauzu ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka, který čelil podezření z korupce, se diváci nedočkali.

Článek

Reprezent navazuje na debutovou nahrávku, za kterou obdržela kapela Zlatou desku za 10 000 prodaných nosičů. Celkem je na novém albu, kombinujícím hip hop, rap, romskou tradiční hudbu i pop, 14 skladeb. Podle členů skupiny má oproti Romano Hip Hop daleko propracovanější a ve výsledku barevnější zvuk.

"Druhé album je textově i hudebně kvalitnější, je to vtipnější a chytřejší, protože zpěvák a textař Gipsy ještě vyzrál jako osobnost," řekl houslista Vojtěch Lavička.

Propagaci zařídil Čunek

O albu se mluvilo už před jeho vydáním především v souvislosti se skladbou A na závěr si s námi dejte trochu té Čunárny, v níž frontman kapely, rapper Radoslav "Gipsy" Banga například zpívá "Načunkoval ke dvoum mega, kdo to práskne, tomu běda".

Šéf lidovců Jiří Čunek byl vyšetřován kvůli podezření z korupce a zneužívání sociálních dávek. Podle některých informací existuje disproporce mezi příjmy Čunka a jeho manželky a jejich majetkem. Zatímco příjem rodiny za období 1982 až 1998 činil cca 1,5 miliónu korun, Čunek vložil v listopadu 1998 na účet do peněžních ústavů 3,5 miliónu korun.

Texty obsahují i sebeironii

Skupina podle Lavičky nemá pocit, že by toto téma nějak vytlačovalo zájem o další skladby na albu. "Nevadí mi pozornost věnovaná této písni, celá naše kapela je tak trochu politikum," uvedl.

"Říkáme svoje názory, ale nejsme politici, jsme především muzikanti," doplnil ho okamžitě Banga.

:. Radek "Gipsy" Banga předvedl rozdíl mezi hip-hopem a Romano hip-hopem

V nových skladbách jako Barvoslepej svět, Benga Beating nebo Na cigánské svatbe přidává kapela sociální témata i s dávkou sebeironie. "Nedávno jsme hráli v Kadani a nové věci v nemilost neupadly. Romové v hledišti snesli humor do vlastních řad," sdělil Lavička.

Proráží i ve světě

Gipsy.cz, kteří vynikají energickým koncertním projevem, zahrají na řadě míst doma i v zahraničí. Ještě tento týden vystoupí v Bruselu, v plánu mají i účast na několika letních festivalech.

Gipsy.cz jako první česká skupina vystupovala loni v létě na legendárním festivalu v Glastonbury. Jejich videoklip Romano Hip Hop se probojoval až do hitparády evropské MTV World Chart Express. Kapela je držitelem ceny Anděl za rok 2006 v kategorii objev roku a nově také ceny ALMA 2007 v kategorii world music. Získala cenu hudebního časopisu Filter pro nejlepší koncertní kapelu roku 2007. Loni se stal frontman kapely Gipsy ambasadorem kampaně EU nazvané Evropský rok rovných příležitostí.

V čele kapely stojí romský rapper a zpěvák Radoslav "Gipsy" Banga, který se na hudební scéně pohybuje od svých třinácti let. Na housle hraje a zpívá spolutvůrce projektu Gipsy.cz Vojta Lavička. Dalšími členy kapely jsou kontrabasista Jan Surmaj a kytarista a akordeonista Petr Surmaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám