Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud potvrdil Nově pokutu za reality show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu ve svém prvním rozhodnutí, které se týká televizních reality show a jejich vlivu na mládež, potvrdil půlmiliónovou pokutu za vulgární a hrubé scény v jednom z dílů pořadu televize Nova Big Brother.

Článek

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pokutu uložila provozovateli Novy, společnosti CET 21. NSS provedl obsáhlý výklad právní úpravy ochrany nezletilých před televizní prezentací "závadných forem jednání", který se stane důležitým vodítkem pro další podobné případy. "Omezení jsou v prostředí právního státu legitimní a jsou v souladu s veřejným zájmem, který je v tomto případě specifikován zájmem společnosti na řádné výchově dětí," citovala z rozhodnutí mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Soudci také zdůraznili, že k postihu stačí pouhá možnost ohrožení fyzického, psychického a mravního vývoje nezletilých. Není tedy třeba dokazovat, že zařazením pořadu do vysílání mezi 06:00 a 22:00 k ohrožení vývoje mládeže skutečně došlo. Rada může podle zákona ukládat pokuty od 20 000 do deseti miliónů korun.

U soudu nyní čekají na brzký verdikt další čtyři stížnosti týkající se první řady show Big Brother, na začátku letošního roku přišly další podněty ohledně druhé řady. Soud eviduje také celkem 13 stížností, které se týkají obdobného pořadu televize Prima VyVolení. Šest z nich podala RRTV, sedm provozovatelé televize.

Vadí vulgarita, erotika i alkohol

První řady reality show Big Brother a VyVolených vysílaly televize na podzim 2005. U mnoha dílů RRTV dospěla k názoru, že obě televize mohly narušit vývoj dětí a mládeže. Konkrétně se radě nelíbila přílišná vulgarita, erotické scény, pití alkoholických nápojů a kouření v pořadech.

Například za Big Brother uložila rada Nově postupně 37 pokut v celkové výši 43,3 miliónu korun. Mnoho z nich pak zrušil Městský soud v Praze.

Reklama

Související články

Nova dostala dalších 19 pokut za Big Brother

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila ve středu televizi Nova dalších 19 pokut v celkové výši 16,8 miliónu korun za reality show Big Brother...

Výběr článků

Načítám