Hlavní obsah

Čech Martin Duda je letos nominován na studentského Oscara

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český režisér Martin Duda je se svým krátkým filmem Jsem větší a lepší mezi pěti nominovanými tvůrci na letošního studentského Oscara v kategorii zahraničních snímků. Oznámila to americká Akademie filmových umění a věd na svých internetových stránkách.

Článek

Martin Duda řekl ve středu Novinkám, že o nominaci se dozvěděl teprve předchozí večer a zatím neví, jestli do USA pojede osobně. "Zatím oficiální pozvání nepřišlo, nevím, jestli zvou nominované, nebo jen vítěze," uvedl.

Ke svému filmu řekl, že je to krátké sci-fi o tom, jestli dokáže robot nahradit člověka v divadle. "Režisér se rozhodne nahradit člověka, herec se samozřejmě pomstí a ten robot pak bloudí po městě," popsal mladý režisér. 

Z Čechů dosud uspěl jen Svěrák 

O tom, zda bude po Janu Svěrákovi druhým českým držitelem tohoto prestižního ocenění pro mladé filmaře, se rozhodne na slavnostním večeru 7. června v Los Angeles.

Studentské Oscary budou letos předávány již po pětatřicáté. V kategorii zahraničních filmů akademie vybrala pět finalistů ze 45 kandidátů pocházejících z 29 zemí světa. Dudovi budou konkurovat tvůrci ze Španělska, Německa, Izraele a Slovinska.

Dudův sedmnáctiminutový film, kterým loni absolvoval na pražské FAMU, se  odehrává v Praze v nedaleké budoucnosti a režisér v něm použil počítačové efekty a 3D animaci. Ve snímku se objevují známí čeští herci Matěj Hádek, Ondřej Pavelka, Miroslav Krobot, Kamil Halbich nebo Vanda Hybnerová.

Z českých filmařů studentského Oscara dosud získal pouze Jan Svěrák v roce 1989 za svůj film Ropáci. Nominováni byli další tři Češi: Miloš Zábranský v roce 1982 za snímek Horečka všedního dne, Aurel Klimt v roce 1998 za Eastern-Krvavý Hugo a Václav Švankmajer o dva roky později za Test.

Reklama

Výběr článků

Načítám