Hlavní obsah

V New Yorku byla vydražena Churchillova krajinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz britského politika Winstona Churchilla byl prodán v newyorské aukční síni za 420 tisíc dolarů (asi 6,6 miliónu korun). Cena za dílo nazvané Západ slunce nad pohořím Atlas ale nesplnila očekávání prodávajících.

Foto: ČTK

Západ slunce nad pohořím Atlas od Winstona Churchilla

Článek

Newyorský aukční dům Bonhams předpokládal, že dražba olejomalby přinese nejméně 600 tisíc dolarů (asi 9,5 miliónu korun). Jméno kupce, který zaplatil konečnou cenu 420 tisíc dolarů, společnost neuvedla.

Obraz namaloval Churchill v roce 1935 během dovolené v Maroku z balkónu svého hotelu v Marrákeši. Po státníkově smrti v roce 1965 získala obraz jeho dcera, která ho prodala soukromému sběrateli z Texasu. Od něj se dostal v roce 1992 do rodiny současného majitele ze San Franciska, jenž ho tento týden nabídl do aukce.

Churchill začal malovat v roce 1915 a tato činnost mu údajně přinášela útěchu od počínajících návalů deprese. Rád používal jasné, zářivé barvy a svá díla nepodepisoval, aby prý neovlivňoval kritiky. „Byl natolik dobrý malíř, jak jen amatér může být,“ zhodnotil jeho umělecký talent odborník na evropské malířství z aukční síně Bonhams Malcolm Walker.

Mnohem větší úspěch mělo v minulosti u zájemců jiné Churchillovo dílo z roku 1948, nazvané Marrákeš, zobrazující městské brány na pozadí hor Atlasu. To se loni prodalo za 950 tisíc dolarů (asi 15 miliónů korun). Nejdražší Churchillův obraz, pojmenovaný Krajina v Chartwellu s ovcí, byl letos vydražen za rekordních 2,06 miliónu dolarů (asi 32,5 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám