Hlavní obsah

Výtvarníci a teoretici chtějí odvolání Knížáka, ten zatím mlčí

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Signatáři petice nazvané Čas na změnu, mezi nimiž jsou výtvarníci i teoretici, si stěžují, že prestiž Národní galerie pod vedením současného ředitele Milana Knížáka stále klesá. Instituce podle nich vykazuje "trend k izolaci, sebestřednosti a nedostatečné výkonnosti vůči evropskému vývoji v oboru". Milan Knížák se zatím nijak nevyjádřil.

Článek

"Nezlobte se, má poradu a pak hned odjíždí do zahraničí," řekla na dotaz Novinek, zda se Knížák k petici vyjádří, pracovnice jeho sekretariátu. Ani tiskové oddělení Národní galerie nebylo sdílnější, mluvčí Petra Jungwirthová uvedla, že se nebude oficiálně vyjadřovat a dodala, že se jedná o aktivitu malé skupiny lidí.

Nedávno proběhla médii také zpráva, že policie vyšetřuje Národní galerii kvůli podezřelým nákupům. Galerie pod vedením Milana Knížáka údajně koupila dílo nazvané Auto za astronomických 500 000 eur.

Situaci by podle autorů petice vyřešil mezinárodní konkurz na ředitelský post. K jeho vyhlášení signatáři vyzvali ministra kultury Václava Jehličku dopisem. V tiskové zprávě signatáři uvedli, že se již dříve opakovaně pokoušeli situaci s Jehličkou projednat osobně, ministr se však s nimi odmítl sejít.

Po jednání s náměstkem ministra Františkem Mikešem prý signatáři pochopili, že Knížák je "politicky chráněn" a jejich argumenty mají být "zameteny pod koberec". Tomu chtějí zamezit vyvoláním diskuse o situaci v NG v médiích.

Pod iniciativou Čas na změnu figurují podpisy bezmála pěti desítek výtvarníků a teoretiků, například Tomáše Císařovského, Jiřího Davida a Lenky Lindaurové. "Už nechceme jen bezmocně přihlížet, jak se kredit nejdůležitější umělecké instituce tohoto státu hroutí," prohlásili signatáři.

Střet zájmů?

Knížáka do čela NG jmenoval v roce 1999 tehdejší ministr kultury Pavel Dostál. Podle signatářů sice ministerstvo již na konci 90. let deklarovalo, že funkční období ředitele NG má být čtyřleté a po něm má být vyhlášen nový konkurz, přesto Knížák zůstává ve funkci a ministerstvo s žádnou změnou nepočítá.

"Ministerstvo kultury je zřizovatelem celkem 18 muzeí a galerií, jejichž ředitelé jsou jmenováni v souladu se zákoníkem práce na dobu neurčitou," sdělil mluvčí ministerstva Jan Cieslar. Ředitel Národního divadla, které je také příspěvkovou organizací, je však jmenován na šest let.

Podle signatářů dopisu uvedla "arogance a nekomunikativnost" vedení NG do izolace; Knížákova pozice v čele galerie navíc podle nich vytváří "neúnosnou korupční atmosféru v oboru". V čele galerie by podle nich neměl být umělec a Knížákova účast v grantové komisi pražského magistrátu podle nich znamená střet zájmů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám