Hlavní obsah

Mediální komise se nebude plést do Výměny manželek

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mediální komise Sněmovny se, stejně jako předtím Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, nebude zabývat natáčením reality show televize Nova Výměna manželek. „Nemůžeme reagovat na natáčení pořadu, to by byla cenzura, a ta je v této zemi zakázána,“ konstatovali ve středu členové komise ve svém usnesení.

Článek

Poslanec Petr Bratský (ODS), který je členem jak mediální komise, tak komise pro rodinu, informoval, že pokud je někdo přesvědčen, že se dětem děje v souvislosti s pořadem újma, lze se obrátit na sociální pracovníky. „Za děti jsou odpovědni jejich rodiče a sociální pracovníci by v tomto směru jistě konali,“ poznamenal Bratský. Podle názoru některých poslanců přivádí natáčení pořadu děti do stresu a je tím ohrožen jejich psychický vývoj.

Komise se také seznámila s dopisem premiéra Mirka Topolánka ve věci šestice neoprávněně odvolaných členů vysílací rady. Tehdejší premiér Vladimír Špidla je přesně před pěti lety – 2. dubna 2003 – odvolal na návrh Sněmovny, protože členům rady údajně kladli vinu za prohranou arbitráž České republiky s americkou společnosti CME (Ronald Lauder) kvůli TV Nova, za kterou náš stát musel zaplatit CME deset miliard korun. Šest odvolaných radních se ale obrátilo na soud, který loni vyhráli.

Neprávem odvolaným náleží plat

Neprávem odvolaným náleží plat za dobu, kterou nemohli vykonávat svou funkci. „Mediální komisi nepřísluší vykládat zákony, obraťme se na Parlamentní institut a Ústav státu a práva, ať jsme vědoucí, protože nikdo se v nastalé situaci nevyzná,“ navrhoval předseda komise Vítězslav Jandák (ČSSD), jeho návrh ale neprošel.

Poslanec Petr Pleva (ODS) mu oponoval. „Je to záležitost mezi vysílací radou a premiérem, vezměme dopis Topolánka na vědomí, nežádejme žádné další posudky a ukončeme kauzu,“ zněl jeho návrh. A byl přijat.

Přesto ale byla debata před hlasováním víc než vzrušená. Někteří členové komise se domnívají, aby situace nevyužily třetí subjekty a nezačaly se u soudu domáhat svého, tedy zpochybnění některých rozhodnutí vysílací rady. „Tím že budeme pokračovat v této kauze nahráváme tomu, kdo bude chtít tento stav napadnout. Nechci zpochybňovat mediální prostředí v České republice,“ poznamenal Pleva.

V diskusi se dále ukázalo, že například Česká televize nečekané odvolání rady využila ve svůj prospěch. „Měla zaplatit pokutu dva milióny korun na svévolné přerušení vysílání v době televizní stávky na přelomu let 200/2001 a z důvodu odvolání těch, kteří pokutu uložili, pokutu nikdy nezaplatila,“ připomenul Miroslav Grebeníček (KSČM).

Reklama

Výběr článků

Načítám