Hlavní obsah

X Factor: čokoláda, místy s bílým povlakem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli v noci odvysílala Nova další díl soutěže X Factor, který tentokrát nesl označení "čokoládový", tedy zaměřený na tzv. černou muziku. Vcelku pěkné hlasy finalistů měly co nabídnout, ale často "dojely" na nepochopitelný výběr písniček a na nedostatek feelingu, což je právě u černé hudby bohužel to nejdůležitější. Slibovaná čokoláda tak v některých případech získala nevábný bílý povlak a to už dokáže pořádně zkazit chuť.

Článek

Největším smolařem večera se stal šestadvacetiletý Lukáš Javůrek. Byl paradoxně vyřazen, přestože se svým hlasem pracoval lépe než minule a ani proti výběru gospelu Amazing Grace nelze nic namítat. Zamrzelo jen to, že velmi zkrácená a trochu zmatená verze, která vznikla pro potřeby útržkovitého televizního pořadu, skladbu spíše prznila.

Slušně a v podstatě bez chyb zpívaly i Pavlína Duriačová nebo Kamila Nývltová. Průměru se však vymykalo především to, co předvedl Ondřej Ruml. Charismatický čahoun dobře pochopil, jak se zpívá, aby to znělo "černě", a téměř dokonale napodobil neodolatelně rozechvělý projev Stevieho Wondera. Divoký kočky už tolik nepřevědčily, jejich jednoduchá melodie z Men in Black nebyla tak procítěná, i když si zpěvačky na pozadí občas jakoby soulově "mňoukly".

Anička Ungrová a Jiří Zonyga zpívali sice na základní úrovni dobře, jenže jejich vystoupení v rámci "čokolády" vyzněla jako nešťastné nedorozumění. Anička pojala Sealovu obrovsky emotivní písničku Kiss From a Rose jako jakousi bezduchou etudu na rozezpívání ráno v koupelně. Takhle se zpívají lidovky s dětmi ve škole, ale ne soul. Chyba není ani tak v Aničce, ale především ve výběru skladby, dalo se přece čekat, že tak mladá adeptka se do Seala netrefí.

Totéž se dá říci i o Jiřím Zonygovi. Co je vlastně čokoládového na Fly Away od Lennyho Kravitze? Nic. Jde téměř o hard-rock, takže už samotný výběr písně byl takovým malým podvůdkem, i když pravidla soutěže nijak neporušuje. Jiřího chraptění bylo zcela zbytečné a mimo žánr.

Úplně nejhorší výběr písně předvedla skupina Za pět dvanáct. V historii černé muziky existují desítky, ba stovky geniálních hitů s obrovským potenciálem a i v samotné diskografii Michaela Jacksona byste našli asi třicet lepších písniček, než je utahaná fňukavá You Are Not Alone pocházející již z Michaelova úpadkového období po roce 1990. Takže hlasy hezké, celkově hrozné.

V rámci průměru se do dalšího kola prozpíval David Gránský a Martina Pártlová a pokud jde o skupinu All X, těžko hodnotit, protože v ní vlastně nikdo nezpívá. Zato je s nimi na pódiu legrace a to se také počítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám