Hlavní obsah

Šmírácké výkony hvězdných herců

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před několika lety přepsal dramatik Petr Zelenka, režisér filmů Knoflíkáři, Rok ďábla a Příběhy obyčejného šílenství, hru britského autora Michaela Frayna Číňani, netušil, že se inscenace s názvem Odchody vlakov s herci bratislavské Astorky Annou Šiškovou a Adym Hajdu stane tak populární, že se k ní znovu vrátí.

Foto: Josef Bárta, Právo

Zuzana Bydžovská v inscenaci Ta Fantastika Herci.

Článek

Dnes večer má jeho hra premiéru v pražském Divadle Ta Fantastika se Zuzanou Bydžovskou a Bohumilem Kleplem a s novým názvem Herci. Příběh dvojice uštvaných herců, kteří sami dva zachraňují komedii, v níž původně vystupovali s dalšími kolegy, je na jedné straně bláznivě veselý, na druhé až třeskutě smutný.

Do komedie, kterou diváci vidí napřed „zepředu“ a poté zpoza kulis, se promítá mnoho z uspěchaného života herců, kteří ve snaze, aby nepropásli svou příležitost, obětují své soukromí a jsou vlastně životními ztroskotanci, kteří nakonec nemají víc než jeden druhého.

"Od obrovské šmíry k naprosté upřímnosti"

„Ta hra je cestou od obrovské šmíry k naprosté upřímnosti,“ říká před premiérou Petr Zelenka a dodává, že diváci se mají v první části představení připravit na opravdu šmírácké výkony hvězdné herecké dvojice.

„Možná nám to Herecká asociace zakáže,“ vtipkuje Zelenka, který je nejen autorem, ale i režisérem Herců.

„Něco takového jsem ještě nezažil. Ale zároveň velmi dobře rozumím, o čem ta hra je. Opravdu se mi stává – jak toho mám teď hodně –, že než jdu na jeviště, musím si říct, kde jsem a co hraju,“ říká Bohumil Klepl. Šmíráckou polohu své role v sobě doloval ze svých někdejších zkušeností z loutkářských vystoupení na divadelních poutích na Střeleckém ostrově.

„Ten příběh je kus života a odehrává se v divadle, mezi herci, kde je všechno vidět – a to je na tom hezké,“ dodává o Hercích Zuzana Bydžovská.

Inscenaci uvidí diváci v Ta Fantastice dvakrát do měsíce. Březnové reprízy (18. a 27. 3.) jsou ale už vyprodané, další šanci mají zájemci až příští měsíc, a to 19. a 25. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám