Hlavní obsah

Brit Awards pro Take That a Arctic Monkeys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská popová skupina Take That oslavila svůj comeback dvěma hudebními cenami Brit Awards. Dvě ocenění si odnesla i kytarová skupina Arctic Monkeys a americká rocková kapela Foo Fighters. Bývalý Beatle Paul McCartney dostal cenu za celoživotní dílo.

Článek

Take That získali Brit Award za nejlepší koncertní vystoupení a za nejlepší single s písní Shine. Pop byl oceněn i v kategorii objev roku, jímž se stal zpěvák Mika. Stejně tak Australanka Kylie Minogue byla vyhlášena zahraniční zpěvačkou roku, mezi muži byl takto oceněn americký rapper Kanye West. Cenu kritiků dostala mladá londýnská zpěvačka Adele.

Sólovým umělcem roku byl vyhlášen Mark Ronson a mezi zpěvačkami Kate Nashová. Britskou skupinou roku jsou Arctic Monkeys, kteří také dostali za Favourite Worst Nightmare cenu za nejlepší album.

Americká rocková kapela Foo Fighters, kterou založil někdejší bubeník Nirvany Dave Grohl, dostala dvě ceny. Za Echoes, Silence, Patience & Grace získali Brit Award za zahraniční album roku a stali se také nejlepší zahraniční skupinou. Toto album dostalo už začátkem února americkou cenu Grammy za nejlepší rockové album.

McCartney za celoživotní dílo

Cenou za celoživotní dílo byl odměněn bývalý člen Beatles Paul McCartney. Pětašedesátiletý hudebník dosud vydává úspěšná alba, ale v poslední době prochází trpkým rozvodem s Heather Millsovou.

Středeční večerní show v Londýně uváděl veterán britského rocku Ozzy Osbourne s manželkou Sharon, k nimž se přidaly i jejich děti Jack a Kelly. Největší aplaus si odnesla při svém vystoupení soulová zpěvačka Amy Winehouseová, která získala letos pět cen Grammy, ale také bojuje s drogami a alkoholem.

Brit Awards se udělují od roku 1977 a o většině nominovaných i oceněných rozhodují zástupci hudebního průmyslu. Veřejnost vybírá vítěze čtyř kategorií - britský objev, mezinárodní objev, britský singl a britské živé vystoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám