Hlavní obsah

Výstava Nepál, země tibetské thangky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu ručně vyrobených sošek, zvonů, hudebních nástrojů a obrazů z oblasti Nepálu otevírá 29. ledna muzeum v Lounech ve spolupráci s občanským sdružením Namasté Nepál DCWC-CZ.

Článek

„Kromě hlavních exponátů, obrazů s buddhistickou tématikou thanegk, jsou vystaveny umělecké i votivní předměty z oblasti Himálaje. Návštěvníci mohou zhlédnout například dřevěné ručně vyřezávané sošky a předměty, tibetské zvony a mísy, hudební nástroje, drobné šperky a mnoho jiných. Zároveň prostřednictvím panelů s texty a barevnými fotografiemi je představen Nepál, krásná země pod Himálajem, o níž se v České republice příliš neví a často je zaměňována s Tibetem,“ uvedla za organizátory Pavlína Procházková.

Výstava má i charitativní význam. Většina předmětů totiž pochází z dílen nepálské nadace Development of Children and Women Center (DCWC) a výtěžek z jejich prodeje bude věnován na výstavbu nové školy pro chudé nepálské děti, kterou v rámci projektu „Vzdělání pro Nepál“ organizuje sdružení Namasté Nepál.

Výstavu obohatí také doprovodné akce. Předseda sdružení Namasté Nepál Tomáš Beránek bude 29. ledna přednášet o životě v této vysokohorské oblasti a návštěvníci budou moci ochutnat tamní speciality. Patnáctého února se pak v muzeu uskuteční seminář Jak se kreslí thangky.

"Těžiště tvorby thanegk se z Tibetu po jeho čínské okupaci přesunulo do Nepálu, kde místní umělci vytvořili nové školy kresby těchto obrazů. Dva z nich v rámci své návštěvy České republiky na semináři předvedou způsoby kreslení thanegk," dodává Procházková. Více na internetové adrese www.namastenepal.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám