Hlavní obsah

Sólistu George Clooneyho jistí výborný sbor

Právo, miš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napínavé drama z prostředí byznysu i práva Michael Clayton má vedle řady kvalit jednu zcela neselhávající jistotu. Jmenuje se George Clooney a v roli titulní postavy filmu je předurčen k tomu, aby mu diváci drželi všechny palce přesto, že je poněkud otrlý, chvílemi cynický, tak trochu gambler a dost špatný podnikatel.

Článek

Michael Clayton přitom rozhodně nevypadá na těch minus pětasedmdesát tisíc dolarů, o které je zatím pořád ještě vlídně, ale už dost naléhavě upomínán. Věřitel vlastně nechápe, v čem je problém – Michael jezdí v senzačním autě, má dokonale střižený oblek a v bufetu určitě neobědvá. Proč tedy nesáhne do kapsy a nezaplatí dluh? Inu, protože všechny ty věci představují jen vnější znaky práce „toho, kdo zahladí, cokoliv chcete“, zejména problémy klientů prestižní newyorské právnické firmy, pro kterou Clayton pracuje.

V čištění a zahlazování je tento šarmantní muž nejlepších let sice špička, ale pětasedmdesát tisíc přece jen z platu neušetří. Přitom případ, k němuž je povolán, představuje částku úplně jiného řádu. Obří agrochemická korporace totiž dala před časem na trh výrobek, na jehož závadnost doplatily životem stovky lidí. Firma teď čelí žalobě o mnoho miliónů a Michaelův kolega, který měl „věc“ na starosti, „zřejmě zešílel“ a postavil se na stranu poškozených. Co udělá Michael a co udělají ostatní?

Téma správných chlapů v prohnilém světě

Zkušený scenárista (série o agentu Bourneovi) a debutující režisér Tony Gilroy napsal a natočil inteligentní příběh na vděčné a nevyčerpatelné téma správných chlapů v prohnilém světě: hnusné peníze vévodí všemu, na životě člověka nezáleží, obchod s morálkou je jeden z nejvýnosnějších, loajalita má ty nejpodivnější hranice – někdo to, k čertu!, musí čas od času nahlas říct. Proč tedy ne právě Gilroy a jeho hlavní hrdina?

Napětí dobře napsané zápletky je odlehčováno svižně vtipnými dialogy, a i když první část je (v tomto žánru tradičně) dost zamotaná, doporučuji se netrápit otázkami, kdo je vlastně kdo, ke komu patří a co provedl. Časem se všechno rozklíčuje, vyjasní a nabere přehlednost i tempo. Přečíst si ale před návštěvou kina pár základních informací představuje v tomto případě jistou výhodu a zážitek to určitě nepokazí.

Ten totiž poskytuje především opravdu vynikající George Clooney a jeho parťáci: Tilda Swintonová, ohromně působivá v roli drsné Karen, která doslova za každou cenu hájí zájmy firmy, a i když se jí z toho chce občas zvracet, v jejím odhodlání ji nic nezviklá.

Tom Wilkinson, který perfektně vyjadřuje jistotu i zoufalství člověka, který se – v rozporu s pravidly – postavil na tu stranu, kde ucítil právo a spravedlnost. Sydney Pollack, působivý v roli Michaelova šéfa. Všichni přitom tvoří vynikající sbor, který dává ještě víc vyniknout sólistovi Clooneymu, který tu podává jeden ze svých nejvěrohodnějších výkonů. Jakožto herecká hvězda Hollywoodu, scenárista, režisér a producent nezávislých filmů a také občan, jehož hlas bývá hodně slyšet, působí v roli Michaela Claytona velmi autenticky.

Michael Clayton

USA 2007, 119 min.

Režie a scénář: Tony Gilroy. Hrají: George Clooney, Tilda Swintonová, Tom Wilkinson, Sydney Pollack.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám