Hlavní obsah

Patnáctý Febiofest chystá novinky

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní novinkou XV. Febiofestu, který se uskuteční od 27. března do 4. dubna v Praze, bude soutěžní charakter části programu. Filmy bude hodnotit porota sestavená z 33 diváků, kteří budou bodovat filmy od 1 do 5.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Ředitel Febiofestu Fero Fenič

Článek

„Takové pojetí má, pokud vím, jen festival v Římě, ale je velmi blízké mému chápání festivalů,“ řekl k tomu ve středu ředitel Febiofestu Fero Fenič a dodal: „Vždy mi vadilo, že filmy na festivalech hodnotí filmaři, jsem přesvědčen, že to mají dělat ti, jimž jsou určeny, tedy diváci.“

O členství v porotě se nyní může přihlásit každý občan Česka na internetových stránkách www.febiofest.cz. Zájemci budou rozděleni podle sociálního zařazení a věku do skupin, v nichž se pak bude podle počtu přihlášených losovat.

„Jde nám o to, aby v porotě byli zastoupeni studenti i důchodci, dělníci i inženýři, muži i ženy,“ vysvětlil Fenič. Vítězný film bude odměněn podporou 5000 eur na distribuci v České republice.

Skladba soutěže bude vycházet ze sekce Nová Evropa, kde by měly být první či druhé filmy. „Samozřejmě ale mohou soutěžit i díla mladých, respektive začínajících filmařů, zařazená do jiných sekcí,“ řekl Štefan Uhrík, který se stal společně s Hanou Cielovou po čtrnácti letech působení v týmu karlovarského mezinárodního filmového festivalu programovým ředitelem Febiofestu.

Další novinkou je, že dosavadní podtitul Febiofestu, Přehlídka filmu, televize a videa, nahradilo označení XV. mezinárodní filmový festival Praha. „Ten pojem už byl archaický, dnes už se nosiče nerozlišují, jde prostě o film. Specifické televizní tvorbě se navíc na rozdíl od prvních ročníků už nevěnujeme,“ vysvětlil Fenič Právu důvod přejmenování.

Program nabídne většinu tradičních sekcí, zrušeny ale budou Novinky světové tvorby, protože cílem nových programových ředitelů je uvádět nová díla (nebudou ale chybět retrospektivy) převážně v české premiéře. „Nevylučujeme ale, že zahrajeme i filmy, které už byly ve Varech. Není důvod, aby je nevidělo i pražské publikum,“ řekl Uhrík.

Reklama

Výběr článků

Načítám