Hlavní obsah

Kulturní rekordy roku: Kabát i dva české filmy

Právo, ČTK, jaš, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli tržby a návštěvnost za celý loňský rok se budou teprve sčítat, už teď mnozí organizátoři kulturních akcí tuší, jak jejich bilance dopadne. Domácí populární hudba a kinematografie hlásí úspěch.

Článek

K nejúspěšnějším domácím muzikantům patří rocková skupina Kabát. Poté, co se neprosadila na Eurosongu ve finských Helsinkách, vyrazila v květnu na české koncertní turné ke své aktuální desce Corrida a trhla rekord. Na každý ze třinácti koncertů přišlo v průměru sedmnáct tisíc diváků.

Absolutní rekord padl na letišti v Hradci Králové 8. června, kam se na Kabát dorazilo podívat 25 tisíc diváků, což se v minulosti u samostatného koncertu české rockové kapely nikdy nestalo. Kabát pak pokračoval v úspěšném tažení na letních festivalech a v prosinci získal první místo v Českém slavíkovi v kategorii skupin.

Podobně velké publikum přitáhly už jen festivaly. Na 25 tisíc diváků dorazilo na hudební festival Benátská noc, který se konal na přelomu července a srpna v Malé Skále u Turnova. Hlavními hvězdami akce byly skupina Kabát, britská zpěvačka Suzi Quatro, holandská skupina The Gathering, Divokej Bill, Tři sestry, Miro Žbirka, Vypsaná fixa či Kryštof. Tak vysokou návštěvu dosud žádný festival v Česku po roce 1989 nezažil. Tradičně solidní vysokou návštěvnost kolem 20 tisíc diváků měly v létě 2007 akce Hip Hop Kemp, Colours Of Ostrava nebo Rock for People.

Lidé se vracejí do kin a k českým filmům

Mimořádně velkou návštěvnost loni získaly také dva české filmy. Hranici miliónu diváků překročily Vratné lahve Jana a Zdeňka Svěrákových, které měly premiéru v březnu, což potkalo český film poprvé po šesti letech. Naposledy se to podařilo právě režiséru Janu Svěrákovi s filmem Tmavomodrý svět. Miliónové publikum má i film režiséra a scenáristy Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

Dařilo se i tuzemským kinům. Ta se už předloni vzpamatovala z výrazného propadu návštěvnosti, který je postihl v roce 2005. Nyní kinaři očekávají, že loňský rok přinese jedno z nejvyšších čísel za posledních několik let. Za deset měsíců roku 2007 totiž získali 11 miliónů diváků, což je ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zhruba o 1,5 miliónu více.

Podle Unie filmových distributorů vzrostly výrazně i tržby. Do října kina utržila 1,054 miliardy korun, což je o 11 miliónů korun více než za celý rok 2006. Na růstu tržeb se ale podílelo i vyšší vstupné. Z předloňské hodnoty 90,65 koruny vzrostlo průměrné vstupné na 95,56 koruny. Hlavní část tržeb si i tentokrát ukrojila multikina.

Albrecht z Valdštejna a Lucemburkové

Mezi nabídkou výstavních síních koncem roku prudce zazářila historická výstava o Albrechtu z Valdštejna a jeho době, která se koná ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Od jejího otevření v polovině listopadu ji za necelý měsíc vidělo přes třicet tisíc lidí. Průměrná denní návštěvnost tak překročila tisíc lidí, a tak se zájem vyrovnal předloňské nejatraktivnější výstavě, přehlídce umění z doby vlády posledních Lucemburků na Pražském hradě, kterou v průměru denně shlédlo 1055 lidí. Expozice, kterou pořádala Správa Pražského hradu s Metropolitním muzeem v New Yorku, trvala 95 dnů a celkově ji vidělo 100 245 lidí.

Vývoj návštěvnosti českých kin

2007: 11,7 miliónu diváků

2006: 11,5 miliónu diváků

2005: 9,5 miliónu diváků

2004: 12 miliónů diváků

2003: 12,1 miliónů diváků

2002: 10,7 miliónů diváků 

2001: 10,4 miliónů diváků

2000: 8,7 miliónů diváků 

Zdroj: Unie filmových distributorů

Předpovídat vévodovi z Valdštejna stejný úspěch jako Karlu IV. by bylo ještě předčasné, ale valdštejnská výstava není bez šancí získat podobný ohlas: také ona je totiž ojedinělá svým rozsahem a unikátními exponáty. Organizátorům se podařilo svézt do Prahy stovky uměleckých děl, zbraní i dalších dobových předmětů, které jsou od dob třicetileté války roztroušeny jako válečná kořist po celé Evropě.

Solidní ohlas měl letos i třetí ročník Praguebiennale, které od konce května do začátku září navštívilo přes 40 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám