Hlavní obsah

Zemřel jazzový pianista Oscar Peterson

Novinky, aš, Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Ve věku 82 let zemřel v neděli večer slavný kanadský jazzový pianista Oscar Peterson. Informovala o tom v pondělí kanadská televize CBC. Hudebník, který za 60 let kariéry vydal kolem 200 alb, podlehl ve svém domě na předměstí Toronta ledvinovým komplikacím.

Článek

Oscar Peterson patřil k nejvýznamnějším jazzovým pianistům. Bylo pro něj typické, že hrál velký počet not, které ovšem přesně seděly a ladily s lehce lyrickým pojetím. Petersonovo pojetí vycházející ze swingu a be bopu vykrystalizovalo na začátku padesátých let a od té doby se příliš nezměnilo

Pianista se aktivně věnoval hudbě i v pozdním věku. Nezastavil ho ani těžký infarkt v roce 1993, který jeho uměleckou dráhu přerušil na pouhé dva roky. 

Peterson se narodil v roce 1925 v Montrealu jamajským přistěhovalcům jako čtvrtý z pěti dětí. Všechny odmalička na něco hrály. Oscar původně na trubku, ale kvůli tuberkulóze v šesti letech přešel na piano, kde začal s klasikou. 

Sedminásobný držitel ceny Grammy navštívil v roce 1974 i Prahu. V 80. letech byl jmenován profesorem a od roku 1991 byl rektorem Yorkské univerzity v Torontu. Peterson nedávno svůj život shrnul v autobiografii A Jazz Odyssey.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám