Hlavní obsah

Příští rok tři desítky nových českých filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní počet 32 premiér českých filmů, které se v příštím roce objeví v kinech, eviduje Unie filmových distributorů. Dosavadní rekord činil 22 premiér českých filmů, které byly uvedeny v letech 1995 a 2005.

Článek

Fond kinematografie bude moci filmařům v roce 2008 rozdělit navíc 100 miliónů korun ze státního rozpočtu, které v listopadu schválila vláda, a dalších 150 miliónů, jimiž na základě takzvané diginovely přispěje Česká televize.

Předseda České filmové a televizní akademie Petr Vachler však řekl, že v rámci Evropy nejde o "žádné velké peníze", a upozornil na Dánsko, kde ročně vzniká 40 filmů. "V Polsku či Maďarsku stát do filmu investuje kolem 800 až 900 miliónů korun za rok," dodal. Letos bylo do kin uvedeno 18 nových českých titulů, loni dvacet.

Mezi lednovými premiérami českých projektů budou celovečerní dokumenty o českém prezidentování Václava Havla či uznávaném fotografovi Janu Saudkovi a drama Filipa Renče Na vlastní nebezpečí. Jakubiskova Bathory, koprodukční velkofilm o Čachtické paní, který je s rozpočtem 11 miliónů eur (kolem 300 miliónů korun) nejdražším projektem ve střední Evropě, má přijít po několika odkladech do kin 19. února.

O rodičích a dětech

Začátkem března se na plátnech objeví snímek O rodičích a dětech, který režisér Vladimír Michálek natočil podle románu Emila Hakla vyznamenaného v roce 2002 cenou Magnesia Litera. V příběhu, založeném na dialozích mezi otcem a synem, ztvárnili hlavní role Josef Somr a herec Dejvického divadla David Novotný. Premiéra filmu Bohdana Slámy Venkovský učitel s Pavlem Liškou a Zuzanou Bydžovskou je ohlášena na 20. března. Začátkem února se zviditelní svým novým projektem režisér Milan Šteindler, jehož komedie O život má mít vysoký počet 36 kopií.

Od konce dubna budou moci diváci zhlédnout film Petra Zelenky nazvaný Karamazovi. Scénář napsal podle dramatizace Evalda Schorma, jíž bylo inspirováno i pražské Dejvické divadlo, kde jsou Bratři Karamazovi uváděni sedmým rokem. Hlavní roli ztvárnil na pódiu i ve filmu Ivan Trojan.

Režisér František Antonín Brabec hodlá představit snímek Máj na motivy vrcholného díla českého romantismu Karla Hynka Máchy 21. srpna. Natáčel ho letos v létě a hodlá jím navázat na svou Kytici, kterou v kinech zhlédlo přes 600 000 diváků.

Hřebejk, Viewegh

Premiéra Hřebejkova snímku U mě dobrý bude v polovině května. V říjnu by měl být v kinech uveden další jeho projekt, který vznikne podle povídek Michala Viewegha pod pracovním názvem Nestyda. Marhoulův Tobruk se objeví 11. září. Plán unie distributorů už eviduje 11 premiér českých filmů na rok 2009 a tři na rok 2010.

Ze zahraničních projektů se mohou filmoví fanoušci v polovině ledna těšit na letošního pokořitele MFF v Benátkách. Bude jím příběh odehrávající se v Šanghaji během druhé světové války, který pod názvem Touha, opatrnost natočil režisér Ang Lee.

Denzel Washington a Russell Crowe se objeví ve filmu Americký gangster, s nímž už 3. ledna vytáhne ve 24 kopiích do boje o diváka distribuční společnost Bontonfilm. Tom Hanks a Julia Robertsová jim začnou konkurovat 14. února ve snímku Soukromá válka pana Wilsona, který natočil režisér Mike Nichols.

Koncem února vstoupí do českých kin novinka bratří Coenů Tahle země není pro starý. Hlavní role ztvárnili Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin a Woody Harrelson. Příhody obrýleného čaroděje Harryho Pottera v dalším snímku tentokrát s podtitulem Princ dvojí krve nabídnou česká kina 24. listopadu ve 45 kopiích.

Reklama

Výběr článků

Načítám