Hlavní obsah

Nominaci na Grammy získala i Markéta Irglová s Glenem Hansardem

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nominacemi na americké Grammy letos figuruje i jedno české jméno. Na nejlepší soundtrack a filmovou píseň jsou nominování Markéta Irglová a Glen Hansard díky filmu Once. Rapper Kanye West ve čtvrtek získal osm nominací, o dvě nominace méně si podle organizátorů akce odnesla neosoulová zpěvačka Amy Winehouseová.

Článek

Kdyby Češka Markéta Irglová nakonec získala Grammy, šlo by o naprosto výjimečný úspěch v rámci domácí pop music. Navíc by to nemusela být jediná cena, která ozdobí film Once. Filmoví publicisté si šuškají o tom, že irský snímek může uspět i na Oscarech. 

Má šanci v kategoriích nejlepší film, režie, původní scénář, píseň a možná i v kategorii nejlepší herečka v hlavní. Nízkorozpočtový film Once se proslavil na festivalu nezávislých filmů Sundance v americkém Utahu a od té doby je stále populárnější v Americe, ale třeba i ve Velké Británii. Už teď vydělal 13,7 miliónu dolarů (245 miliónů Kč).   

Winehouseová i Foo Fighters 

Po pěti nominacích na Grammy si odnesli rocková kapela Foo Fighters, rapper Jay-Z, hip-hopový producent Timbaland, popový zpěvák Justin Timberlake a zpěvák R T-Pain.

Čtyřiadvacetiletá Winehouseová byla nominována ve všech čtyřech nejvyšších kategoriích: nahrávka roku, album roku, píseň roku (cena pro autora textu, hudby nebo obojího) a nejlepší nový umělec.

Její CD Back to Black bude soupeřit o cenu alba roku s Westovým Graduation a nahrávkou Echoes, Silence, Patience a Grace skupiny Foo Fighters, albem country zpěváka Vince Gilla These Days a nahrávkami jazzového pianisty Herbieho Hancocka s názvem River: The Joni Letters.

Winehouseové autobiografický singl Rehab se utká o ocenění nahrávka roku s písničkou The Pretender kapely Foo Fighters, s Timberlakeovým What Goes Around... Comes Around a nahrávkami dvou zpěváků R - písní Irresplaceable zpěvačky Beyoncé Knowlesové a Ubrella zpěvačky Rihanny.

Skladby Rehab a Umbrella byly nominovány na píseň roku spolu s písničkou Before He Cheats Carrie Underwoodové, Hey There Delilah popového bandu Plain White T a skladbou Like a Star zpěvačky a skladatelky Corinne Baileyové.

Pole nominací na cenu nejlepší nový umělec ovládly ženy: Winehouseová, kanadská zpěvačka a skladatelka Feist, country zpěvačka Taylor Swiftová, zpěvačka R Ledisi a rocková skupina Paramore v čele s frontmankou Hayley Williamsovou.

Ceny Grammy se udělují ve více než stovce kategorií od rapu, folku, gospelu po jazz a klasickou hudbu. Hlasuje v nich přibližně 12 000 lidí působících v hudebním průmyslu. Slavnostní vyhlášení držitelů v pořadí už 50. cen Grammy by se mělo uskutečnit 10. února na galavečeru v Los Angeles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám