Hlavní obsah

Na Plzeňsku a Ústecku zřejmě za rok skončí analogová TV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštím roce by mohlo zcela skončit analogové televizní vysílání na Plzeňsku a na Ústecku, kde by lidé přijímali již jen digitální signál. Uvedl to v pondělí předseda ČTÚ Pavel Dvořák. Pouze digitální signál lidé od září přijímají na Domažlicku.

Článek

Technický plán přechodu na pozemní digitální televizní vysílání, který upraví termíny přepnutí z analogového vysílání, chce ČTÚ předložit veřejnosti k připomínkám ještě před Vánoci.

V současnosti úřad dokončil hlavní principy plánu. Ty počítají se zaváděním digitálního vysílání vždy v ucelených oblastech, a to ve dvou fázích. V první fázi začne digitálně vysílat dominantní vysílač, který bude tři až šest měsíců vysílat souběžně s analogovým. Potom se vypne dominantní analogový vysílač a postupně by měly na digitální signál přejít i převaděče a další prvky sítě. Vypínané oblasti by spolu měly sousedit a měly by být soustavně monitorované.

Pro příjem digitálního vysílání ze stávajících TV přijímačů je zapotřebí set top box nebo si uživatel může pořídit dražší digitální televizi s integrovaným tunerem. Podle dosavadních zkušeností jsou s přechodem na digitální vysílání spokojeni čtyři z pěti lidí, kteří uvádí zejména zlepšení kvality zvuku a obrazu. Uživatelé si naopak stěžují na zasekáváním set top boxů při špatném počasí, špatnou kvalitou signálu v příhraničí a špatným rozlišením obrazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám