Hlavní obsah

Karneval rozmanitosti: v pátek o domácím násilí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek v Praze pokračuje Karneval rozmanitosti, tentokrát se zaměří na domácí násilí. V kině Lucerna se promítá mimo jiné film To všechno z lásky doprovázený debatou o domácím násilí a připraven je i koncert.

Článek

17:00 Promítání a diskuze: To všechno z lásky - Tomáš Kudrna / Česká republika / 2004 / 27 min. Film představuje příběhy tří žen, které se staly oběťmi domácího násilí. Na počátku byli jejich partneři milí a okouzlující, pak však začali své ženy psychicky ponižovat a týrat. Ženy se z těchto násilných svazků nedokázaly po dlouhou dobu vymanit. A to nejen proto, že jejich manželé svou agresi vydávali za projevy lásky, jak jim nahrává jeden z nejčetněji rozšířených stereotypů...

19:15 Potížistky - Věra Chytilová / Česká republika / 2006 / 52 min. Provokativní snímek představuje členky nově založené strany Rovnost šancí z celé České republiky. Jejich cílem je zvýšit počet žen v české politice, a to jak na komunální, tak na celostátní úrovni. Snímek nabízí výpovědi kandidátek této strany, které chtějí každá po svém přispět k lepší a spravedlivější společnosti.

21:00 maratón dokumentárních filmů: Dvě matky a otec - Miranda Wills / Austrálie / 2006 / 52 min. Fiona a Kellie spolu žijí několik let a touží po dítěti. Stejnou touhu má také gay Darren, Fionin kolega z práce. Sepíší tedy smlouvu o společném rodičovství. Snímek sleduje dramatický vývoj vzájemných vztahů tohoto netradičního trojúhelníku tří milujících rodičů.

Sářin svět - Ingela Lekfalk / Švédsko / 2006 / 54 min. Sára se ve svých třiceti letech stěhuje do vlastního bytu; jede na svou první dovolenou bez rodičů do Bulharska; má práci, která ji baví... To, co je pro její vrstevnice už dávno samozřejmostí, je pro lehce mentálně postiženou Sáru objevováním nového světa, který ji trochu děsí, ale zároveň i láká.

Černobílá škola v Little Rock - Brent a Craig Renaudovi / USA / 2007 / 70 min. V září 1957 nastoupili ke studiu na střední škole v arkansaském městě Little Rock první černí studující, které přihlížejícím davem provedla policejní ochranka. O padesát let později jsou ve třídách k vidění Američani i Afroameričani - ovšem téměř bezvýhradně v jednobarevných skupinkách. Zdá se, že rovný přístup ke vzdělání nespočívá jen v možnosti se na školu přihlásit...

Ve 20:00 následuje koncert Taneční skupiny BLOK v kavárně Lucerna - od jazzu a swingu přes českou dechovku až po současnou hudební tvorbu.

Festival doprovázejí také krátké sociální spoty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám