Hlavní obsah

Premiéry - Kauza CIA, Sicko a Mír s tuleni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden je trochu netypický, protože ze šesti uváděných snímků jsou tři dokumentární. I jediná česká premiéra filmový esej o vztahu lidí a zvířat Mír s tuleni má charakter dokumentu. Do kin dále přichází nový dokument Michalea Moora Sicko, thrillery 30 dní dlouhá noc, Invaze a Kauza CIA 

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Kauza CIA

Thriller Kauza CIA, který režíroval vynikají herec a režisér Robert De Niro se zabývá otázkami života tajeného agenta, jenž se musí rozhodovat mezi loajalitou k zpravodajské službě a soukromým životem, i vlivy tajných společenství v USA.

Snímek natočený podle skutečných událostí vypráví o Edwardu Wilsonovi, jehož život se v roce 1939 změní, když na Yaleské univerzitě vstoupí do mocného tajného spolku Skull Bones. Jako ctižádostivý student udá z čirého vlastenectví svého oblíbeného profesofa kvůli jeho sympatiím k nacistům. To mu získá přátele ve federální vládě, která ho najme na několik tajných operací. Vlivný vojenský zpravodajský úředník, generál Bill Sullivan, mu nabídne místo v Zahraniční zpravodajské službě v Londýně.

Wilson bez váhání přijímá. Wilsonova kariéra závratně stoupá během 2. světové války, studené války i v průběhu invaze v Zátoce sviní v roce 1961. Musí se však neustále rozhodovat mezi věrností a zradou, mezi loajalitou ke špionážní službě a citem ke své krásné ženě.

The Good Shepherd, USA 2006, 167 minut, české titulky, Režie: Robert De Niro, Scénář: Eric Roth, Hrají: Matt Damon, Angelina Jolie, Robert De Niro, Alec Baldwin, William Hurt 

Režie: Michael Moore

Sicko je nový dokumentární snímek známého režiséra Michale Moora, který dostal Oscara za film o střelbě na americké střední škole Bowling for Columbine a na festivalu v Cannes Zlatou palmu za dokument Fahrenheit 9/11 o projevech války proti terorismu.

V novém snímků se zaměřil na americký zdravotnický systém. Moore ukazuje případy lidí, kterým byla odmítnuta pomoc a srovnává péči o nemocné v USA, v Kanadě a dalších státech. Pro současnou americkou vládu bylo pak zvláště nepříjemné, když Moore převezl skupinku záchranářů z 11. září 2001 na Kubu, kde se jim zdarma dostalo péče, která jim byla doma odepřena.

Sicko, USA 2007, 113 minut, Režie: Michael Moore

Invaze

Americký sci-fi thriller přináší typické schéma invaze z vesmíru, kdy člověka ovládne neznámý virus a promění jej v bytost bez emocí, která má jediný účel - šířit infekci.

Virové infekce se po explozi vesmírné stanice Patriot, jejíž trosky dopadly na území Spojených států, obává psychiatrička Carol Bennelová. Domnívá se, že se neznámá látka z paluby lodi nepozorovaně dostává do ulic města i k ní domů. Carol se proto spojí se svým kolegou Benem Driscollem a svěří se mu, neboť v celém Washingtonu její podezření nikoho nezajímá. Epidemie se šíří a Carol si uvědomuje, že ti, kteří by s nákazou měli bojovat, ve skutečnosti šíří zárodky neznámého viru, které zaútočí na DNA spícího člověka a postupně jej promění v bytost, která sice vypadá stejně, která ale má jediný úkol: infikovat druhé a ovládnout prostor. Je jediná šance, jak se bránit - nespat. Pomoci jí může syn.

The Invasion, USA 2007, 99 min, Režie: Oliver Hirschbiegel, Scénář: David Kajganich, Hrají: Nicole Kidmanová, Daniel Craig, Jeremy Northam, Jeffrey Wright, Jackson Bond.

11. hodina

Dokumentární film, na jehož produkci se podílel Leonardo DiCaprio varuje před možnými nevratnými změnami za Zemi. Symbolický titul uvádí, že právě současná generace může ještě změnit styl života, jenž se negativně podepisuje na planetě Zemi a zabránit tak její devastaci, dříve než odbije dvanáctá a bude pozdě.

Snímek ukazuje jak lidstvo ovlivňuje planetu i co můžeme dělat, abychom změnily postupující dění. Filmařům poskytli rozhovory uznávaní světoví odborníci i známé osobnosti včetně bývalého nejvyšší představitele SSSR Michaila Gorbačova, proslulého astrofyzika Stephena Hawkinga, bývalého ředitele CIA R. Jamese Woolseyho,i odborníci na trvale udržitelný rozvoj Williama McDonoucha a Bruce Maua.

The 11th Hour, USA 2007, 93 minut, Režie a scénář: Leila Conners Petersen, Nadia Conners, Účinkují: Leonardo Di Caprio, Michail Gorbačov, Paul Hawken, Stepeh Hawkins.

Mír s tuleni

I jediná česká premiéra týdne má dokumentární charakter, i když Mír s tuleni je pojat symbolicky. Přináší dva příběhy, prvním je osud lachtana Gastona, který během ničivých povodní v roce 2002 uplaval z pražské zoo a na cestě do Německa zahynul.

Druhý příběh, který se stal o 50 let dříve, je osud tuleně Odyssea, jehož odchytil na Sardinii milánský novinář Patellani, a jako mládě vypustil za přítomnosti filmových kamer do slavné kašny Di Trevi. Fotoreportér Patellani, přítel Federica Felliniho a specialista na filmové hvězdy, dostal za svůj čin pokutu. Nikoliv proto, že zabil tuleně, ale poněvadž znečistil vodu v kašně.

Oba příběhy jsou si podobné v tom, že začínají odchytem zvířete a končí jeho smrtí. Lachtan Gaston zemřel, protože nepřežil návrat do přírody - zatímco tuleň Odysseus musel zemřít proto, že nepřežil pobyt v lidském světě.

Oba příběhy ukazují, jak se změnil za padesát let vztah lidí ke zvířatům. Jde však více do hloubky. Jestliže tuleň byl za dob Homérových nejrozšířenějším obyvatelem Středozemního moře, dnes jej na plážích vystřídali turisté a tulení jsou jedním z nejohroženějších savců Evropy.

Mír s tuleni, ČR/Itálie, Režie: Miloslav Novák, Scénář: Ferdinand Pitrosu

30 dní dlouhá noc

Snímek je zfilmovaným hororovým komiksem.

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Je to doba, kdy obyvatelé balancují na hraně mezi přežitím a zkázou, jelikož s tmou přichází i něco jiného. Krev láká predátory a úsvit nepřichází ...

30 Days of Night ,USA/ Nový Zéland, Režie: David Slade, Hrají: Josh Harnett  a Melissa George

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám