Hlavní obsah

Výstava o Valdštejnovi ukáže jeho portréty i horoskop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát převzal od Národní galerie (NG) využívání Valdštejnské jízdárny. Nikoli natrvalo, ale jen kvůli chystané výstavě o Albrechtovi z Valdštejna, která začne v polovině listopadu. Příprava expozice už začala.

Článek

"Výstava bude zcela ojedinělá především tím, že na jednom místě a v jednom čase soustředí předměty, které se v Česku objeví od dob třicetileté války poprvé," uvedl tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka.

Vystaveny budou i nově objevené dobové dokumenty a umělecké předměty z Valdštejnovy doby. Patřit k nim bude nedávno objevený Valdštejnův horoskop, který na rozdíl od dosud známých obsahuje detailní a každodenní prognózu vévodova osudu.

Tvůrcům výstavy, kterou se Senátem pořádá Národní muzeum a Vojenský historický ústav, se podařilo nashromáždit přes 700 exponátů z několika evropských zemí a nebývalou sbírku Valdštejnových portrétů. Ne všechny sice budou vystaveny, stanou se ale součástí připravovaného katalogu, v němž budou obsaženy i výsledky ročního bádání o Valdštejnovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám