Hlavní obsah

Odsouzený podvodník Lukáš Kohout inspiroval film

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film inspirovaný příběhem falešného mluvčího Jana Kavana chystá režisér Tomáš Bařina. Prý bude veselý a také "o emocích". Lukáš Kohout se proslavil tím, že opakovaně létal na státní náklady po celém světě.

Článek

V září 2005 odsoudil Obvodní soud pro Prahu 1 Lukáše Kohouta na dva roky vězení s pětiletým podmíněným odkladem. Kohout se vydával za vedoucího kanceláře poslance ČSSD Jana Kavana a létal si s kamarády po celém světě na státní útraty. Jeho drzost mimo jiné poukázala i na  neschopnost úředníků, kteří ho neodhalili.

Kohout podle obžaloby způsobil škodu 1,6 miliónu korun. Vyučeného kuchaře z Varnsdorfu policie začala stíhat už v roce 2003. V médiích přiznal, že se vydával za mluvčího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. 

Kohout byl na Srí Lance, v Thajsku, JAR, Tunisku, Peru či Kolumbii. Pro údajnou Kavanovu cestu si zamluvil soukromé tryskové letadlo za 2,5 miliónu korun a ochranku za 100 tisíc korun. Objednaným letadlem odletěl, ale nedostal povolení k přeletu nad Indií, a tak letadlo přistálo na Kypru, odkud se vrátilo do Prahy.

Na otázku, zda si uvědomuje, že se dopustil závažné trestné činnosti, odpověděl: "Závažná nebyla. A škodu uhradím." V dubnu 2006 Kohoutovi zpřísnili trest. Soud mu vyměřil 28 měsíců s pětiletou podmínkou.

Příběh návratu do dětství

Tomáš Bařina představil v úterý svůj projekt nazvaný Bobule novinářům. Bobule neboli kulička hroznového vína a základ pozdějšího lahodného moku je pro režiséra synonymem života. "Doufám, že vznikne film šťavnatý, veselý a také o emocích," řekl. Točit se začne za týden, naplánovaných je 30 natáčecích dnů a premiéru tvůrci hlásí na březen 2008.

Ve filmu se objeví kromě hlavního hrdiny v podání Kryštofa Hádka například Tomáš Matonoha, Václav Postránecký a Lubomír Lipský. Druhého z dvojice protagonistů snímku bude hrát bratr Jiřího Langmajera Lukáš.

Oba kluci utíkají z Prahy, kde se podle Bařiny "dostali na šikmou plochu", na Moravu, do kraje svého dětství. Snímek je Bařinovým autorským filmem, scénář vznikal i na základě jeho "pobytu" na Moravě ve vinných sklípcích a s tamními vinaři. "Zčásti je příběh inspirován i osobou Lukáše Kohouta, pro mě osobně je to hodně zajímavá postava, musel mít nějaké důvody, proč se tak choval," komentoval režisér.

Jedna linie, tedy historky shromážděné na Moravě, se prolnula s jeho příběhem. "Oba příběhy se navzájem oplodnily - vznikl příběh kluka, který se vrací do dětství," řekl Bařina.

Kohout chce za svůj příběh půl miliónu

"Přeji jim hodně štěstí, jen mě mrzí, že mi o tom nedali vědět. Ale chystám se jet podívat na první klapku," řekl Kohout. "Kdyby mi dal pan režisér vědět a zaplatil mi půl miliónu, rád bych mu prodal autorská práva ke svému příběhu, která vlastním," zmínil muž, který o sobě od svých cest dal vědět několika mystifikacemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Falešný Kavanův asistent vyvázl s podmínkou

Obvodní soud pro Prahu 1 odsoudil ve středu Lukáše Kohouta na dva roky vězení s pětiletým podmíněným odkladem. Kohout se vydával za vedoucího kanceláře...

Výběr článků

Načítám