Hlavní obsah

Filmovka: V cílové rovince se Simpsony

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Každý festival trpí jednou věcí. Začne velkolepě, rekordně, ambiciózně, ztřeštěně, což je fajn, ale někdy je důležité vydržet. Filmovka, která probíhá v Uherském Hradišti do víkendu, uvedla ve středu večer a ve čtvrtek několik předpremiér, mezi nimi samozřejmě očekávané Simpsonovy ve filmu.

Článek

Pokud si myslíte, že jste zažili v kině už všechno, tak jste asi nezažili mačkanici venku před vstupem na Kolejní náměstí, kde dávali filmové Simpsony. To se najednou i jemné, slušné slečinky stávaly sobeckými Homery ve frontě na koblihy. Nádvoří se během středeční noci pokrylo davy sedících diváků, kteří čekali na to, jak se jejich hrdinové vyrovnají s přechodem na širší plátno a co vtipného řekne Jiří Lábus, který přijel na toto první české veřejné uvedení.

Simpsoni nakonec zůstali sví, sobě věrní a na Lábuse tam pokřikovali rozjetí extatičtí diváci.

Na dva centimetry

Člověk byl celý paf z toho, kolik se vejde lidí na Kolejní náměstí, a poznal, co to je skutečně masová projekce diváků, kteří mají k sobě velmi blízko - někdy i jen dva tři centimetry. Předává se lépe teplo i některé postřehy ohledně filmu - ale také třeba i to, že boty nesmrdí nejvíce Homerovi, ale tomu vlasatému klukovi s kapucou vedle vás.

"Je zajímavé že v angličtině dabuje Marge ženská," poznamenal Lábus. "Američané byli velmi překvapení, když to zjistili," dodal režisér dabingu Zdeněk Štěpán. "Tentokrát čeká ale i diváky jedno překvapení, promluví Maggie," dodala Helena Štichová, jež mluví vedle pištivé Lízy i její mlaskající mladší sestru. Vedle toho zjistíme, že Schwarzenegger anglicky šišlá a že může existovat i Spider-prase nebo Harry Poser.

Bart, Homer, Marge, Líza a další postavičky Simpsonů vznikly už před osmnácti lety a pro některé představují téměř rodinné přátele, kteří chodí jednou týdně na návštěvu. Jejich kouzlo spočívá v tom, že se člověk směje nejen všem odvázaným hláškám, frkům na politiku nebo na Homerovu hloupost, ale v jejich průměrnosti a obyčejnosti můžeme poznávat sami sebe, byť jde stále o dvourozměrnou animaci a jednoduše malovaný sitcom.

Jejich vzdáleně anarchistický, černý a šťavnatý humor si utahuje ze všeho bez rozdílu, z politiky i z Homerovy žravosti nebo z nejrůznějších filmů celebrit - tentokrát třeba z Toma Hankse.

Horké Novinky a Číňané v Hradišti

Ovšem všichni klubáci, Kubáci i Kunikuláci vědí, že na filmovce se uctívají trochu jiné filmy. Vidět například Murnauovu klasicku na plátně kina Hvězda je zážitek. Gruzínský snímek Nevěsta pro dědečka Eldara Šengelaji byl stejně tak namačkán. Mezi další snímky promítané v rámci programu filmovky patří Nový svět Terence Malicka, který bude součástí Projektu 100 na další rok, nebo irský muzikál Once Johna Carneyho, v němž zní písničky Glena Hansarda z kapely The Frames. Jde o skutečně pravý dublinský příběh i irskou muziku. Však si poslechnětě tady.

V Uherském Hradišti najdete čínskou restauraci v Prostřední ulici (jídlo chutná vždy zvláštně, ale je toho hodně), stopy orientálních nájezdníků (podivný mnich na náměstí) i léčitele vzdělané v oboru čínské medicíny a akupunktury. Propíchávají návštěvníkům uši, jako by šlo o králíky - pardón.

Událostí čtvrtečního dne bylo uvedení už slavného dokumentu o čínských turistech Lucie Králové Ztracená dovolená. Ten líčí "dokumentární detektivku" hledání majitelů 22 nafocených negativů, které našel jakýsi Pražák Láďa v zahozeném kufru. Jelikož jde o šest čínských turistů, pátraní není zrovna snadné, ačkoliv se ty vládní papaláše, z kterých až mrazí, podaří nakonec najít.

Celý film odkrývá zajímavé otázky, jestli lze najít v našem globalizovaném a propojeném světě někoho podle fotografií a o čem naše turistické momentky, které si každý dělá, svědčí. Nakonec tento překvapivý film o šťastném setkání i nepochopení mezi dvěma stranami, z nichž pro jednu jde o filozofii a druhé o "kulturní výměnu a přátelství", zůstává v jistém smyslu přeci jen trochu nedotažený.

Režisérka Lucie Králová se svými Číňany ze ztracených filmů.

Foto archiv

"Za asociaci chceme napomoct uvádění středoevropských filmů do naší distribuce. Můžete si všimnout, že třeba rakouské nebo maďarské filmy v našich kinech chybí. Pouštíme se tedy do nového ambiciózního i riskantního projektu," uvedl v Hradišti ředitel LFŠ Jiří Králík.

České kinosály tak čeká putovní přehlídka filmů našeho regionu, která potrvá od 29. září do 31. prosince tohoto roku. Ztracená dovolená Lucie Králové bude mezi nimi.

Fotbalové utkání

Na začátku festivalu se mě zeptal jeden kritik, o kterém jsem si myslel, že se vůbec nezajímá o fotbal, jak dopadla naše dvacítka v Kanadě a jestli Nedvěd přestupuje. Podivil jsem se, ale čtvrteční tradiční fotbalové utkání mezi domácími a hosty filmovky mi ukázalo, že i ve Slovácké metropoli mají filmoví nadšenci rádi fotbal. Všichni nadšenci z filmových klubů a od filmů ve čtvrtek mohli ukázat, jak umí čutat.

Klubáci, tedy žlutí ale prohráli s mančaftem hostů filmovky 7:10. Což, do příště by to chtělo trochu potrénovat. Den uzavřel svým konertem Filip Topol, který vystoupil po dlouhé zdravotní indispozici. Pozdě v noci zahráli i Legendary Pink Dots.

Reklama

Související články

Filmovka: Zahájil Havel, Plastici a androši

Letní filmová škola začala naostro v pátek v Uherském Hradišti. A vzhledem k tomu, že na tomto festivalu do poslední chvíle nevíte, jak všechno dopadne,...

Výběr článků

Načítám