Hlavní obsah

Dannyho parťáci stále nemají dost

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I ve třetím pokračování partička kolem Dannyho Oceana se opět loupí a plánují důmyslné, podvodnické kousky. Nový film Stevena Soderbergha samozřejmě líčí na naše peněženky. Jenže jejich zázračná filmová loupež v casinu a zároveň hotelu v Las Vegas má jednu nesrovnalost. Děje se proti vší logice - "nezištně" a z přátelství.

Článek

Na partičce kamarádů a kumpánů kolem Dannyho bylo dosud "zvráceně roztomilé", jak tito šíbři kradli, přitom si užívali legraci a romanticky ctili hodnoty, jako že se navzájem nepodrazí.

A protože svět kolem je stejně prolhaný a plný zlodějů, tak jako tak jste těmto "kontroverzním" hrdinům z Las Vegas, kteří vycházejí z populárních a chytlavých příběhů o velkých loupežích a slavných chmatácích podsvětí, drželi palce. Ovšem ve trojce se už ze sympatických raubířů stává téměř komando Robina Hooda. A z příběhu selanka málem pro vyznavače Rychlých šípů.

Dannyho parťáci nejenže nic neukradnou pro sebe, ale celou akci spunktují, aby se pomstili za nejstaršího z nich, Reubena Tishkoffa (Elliott Gould), který naletěl megalomanskému gaunerovi Willymu Bankovi (zloducha si zahrál Al Pacino). Jednoduše řečeno - cíl večera zní: oškubat Banka, který právě otevírá luxusní hotel v asijském stylu, zruinovat jeho supermoderně zabezpečené a nedobytné casino. A nic nesebrat!

Sentimentální a ubrečení mstitelé

Málo platné, podfukáři představovaní známými hollywoodskými celebritami byli sympatičtější jako mazaní vyvrhelové než sentimentální a ubrečení mstitelé, pro něž je Reuben něco jako otec. Co zůstává z příběhu o lotrech, když nakonec celý lup skončí na kontě charity nebo v kapsách náhodných kolemjdoucích. Je to, jako kdybyste vymáčeli Arsena Lupina v louhu. (Anebo vymyli Krejčířovi mozek v katolickém semináři.)

Přitom akce Dannyho (George Clooney), Rustyho (Brad Pitt), Linuse (Matt Damon), Bashera (Don Cheadle), Franka Cattona (Bernie Mac) a dalších je opravdu velikášská. Všechno v pozadí financuje Terry Benedict (Andy Garcia), který se dost podivně vrací na scénu této série. Chybou naopak je, že jim ve filmu chybí pořádná ženská. Kromě Abigail (charakterová herečka Ellen Barkin), která hraje Bankovu pravou ruku, najdete v tomto "pánském" filmu tolik žen asi jako v britském doutníkovém klubu.

Ze scénáře Briana Koppelmana a Davida Leviena, kteří se podepsali už pod jiný film z prostředí hazardu - Hráče, se dozvíte téměř vše o fungování casina. Do rukou se vám navíc dostane i příručka, jak lze také podvádět v herně - samozřejmě teoreticky. Ten, kdo by chtěl jít v jejich stopách, by měl vědět, že třeba k efektu vyvolání zemětřesení potřebujete vrtnou soupravu, kterou se hloubil tunel pod La Manche.

Spíš zvráceně megalomanský film nabízí příliš složitou operaci: těch historek, postav a zvratů v ději je na minutě filmového pásu trochu příliš na to, abyste to vydrželi sledovat a stále se orientovali ve všem. Navíc divák brzy pojme podezření, jak to všechno lze během jednoho dne stihnout: dovézt japonského kamikadze z tokijského metra, sehnat blechy, zažehnat stávku v Mexiku ve fabrice na výrobu kostek a vyvolat v jednom hotelu zemětřesení.

Taková nadsázka je ale nuda, která má ohromit efekty, extravagantním interiérem a exteriérem vegasského hotelu a hlavně charismatem George Cloonyho a spol. Na víc sázet nemůže, neboť jak příběh, tak i uvolněné a za každou cenu vtipné dialogy jsou slabšího ražení. Při této zázračné loupeži kdosi pěkně "zvoral" film.

Dannyho parťáci 3 - Ocean Thirteen, USA (2007)

122 min., režie: Steven Soderbergh, scénář: Brian Koppelman a David Levien.

Návrhy kostýmů: Louise Frogley, hudba: David Holmes

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám