Hlavní obsah

Maloval krajiny v Polabí, ale i Marxe

Právo, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Williho Nowaka v Chebu přesahuje rámec regionu. Třicet let si musela výtvarná veřejnost počkat na další ucelenou výstavu tvorby malíře a grafika Williho Nowaka, jednoho ze zakladatelů moderního českého umění. Maloval hlavně Polabí, ale neváhal ztvárnit i portrét Marxe.

Článek

Expozice Williho Nowaka začala jako součást právě startujícího hudebního Festivalu Uprostřed Evropy ve čtvrtek v Galerii výtvarného umění Cheb. Vernisáže té poslední v Praze v roce 1976 se ještě 90letý umělec zúčastnil. "Ti starší jeho dílo dobře znají, ty mladé udivuje, že namaloval také portrét Marxe...," poznamenala autorka výstavy Jana Orlíková.

Výstava Williho Nowaka v Chebu svým významem daleko přesahuje pouhé hranice západočeského regionu. Janě Orlíkové, která je emeritní ředitelkou sbírky kresby a grafiky Národní galerie v Praze, se podařilo shromáždit pro Cheb reprezentativní kolekci 120 Nowakových obrazů, převážně olejů, většinou z galerií a muzeí z celkem patnácti míst.

"Willi Nowak žil v letech 1886-1977 a patřil k zakladatelským osobnostem české moderny a byl významným účastníkem obou výstav skupiny Osma, jejíhož stého výročí letos vzpomínáme. Nejdůležitější jsou samozřejmě jeho práce představující krajinu kolem Labe a intimní skupinové scény.

Významná osobnost první poloviny minulého století

Willi Nowak na dlouhá léta neprávem vypadl z očí veřejnosti i odborníků. Byl významnou osobností česko-německého kulturního dění v první polovině 20. století. Přestože nesnášel od mládí učitele, vyučoval na pražské Akademii výtvarných umění," uvedla pro Právo autorka výstavy.

Po druhé světové válce patřil k představitelům oficiální výtvarné scény, což se odrazilo i v udělení titulů zasloužilého (1957) a posléze národního umělce (1967).

Z Nowakových obrazů vyzařuje optimismus. Kultivovaný malířský projev a životu přitakávající atmosféra jeho obrazů mu zajistily celoživotní úspěch. Svědčí o tom i zájem galerií a muzeí v Německu, Rakousku a Čechách, které jeho díla kupovaly stejně tak často, jako soukromí sběratelé.

K výstavě je vydán česko-německý katalog, jehož autorkou je Jana Orlíková. Na slavnostní vernisáži úspěšně vystoupilo Bennewitzovo kvarteto se smyčcovými kvartety Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám