Hlavní obsah

Irové na nás reagovali pozitivně

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Skupina Garcia vydává desku irských písní Woven Ways. Irové na ukázky reagovali pozitivně, říká zpěvačka Kateřína García v rozhovoru pro Právo.

Článek

Garcia je nový projekt. Jak jste se dali dohromady?

Kateřina García (zpěv): S Lubošem Malinou jsme se seznámili v Brně v roce 2002 na nahrávání živé desky skupiny Teagrass.

Luboš Malina (banjo): Hráli jsme jednu písničku, ale řekli jsme si, že bychom v budoucnu chtěli ještě něco nahrát. Loni jsem dostal nabídku hrát na festivalu v Chebu, ale žádná z mých kapel nemohla. Nacvičili jsme tedy s Katkou, Petrem Košumberským a Adamem Stivínem repertoár a spolupráce se nám zalíbila. Rozhodli jsme se nahrát desku irských písniček. Název Garcia přišel s ní.

Proč jste si vybrali právě irskou muziku?

Malina: Není to nic plánovaného, ale shodli jsme se na ní. Použili jsme příchuť irské hudby a udělali něco svého.

García: Irskou hudbu poslouchám strašně dlouho, zpívám ji v projektu Dún an Doras. Líbí se mi melodie i texty, sedí mi.

Zpíváte na desce jenom anglicky?

García: Většinu písniček ano, ale tři jsou irsky. Já v Irsku momentálně bydlím, učím tam španělštinu a současně se učím irštinu. Je to ovšem shoda okolností, nejela jsem tam proto, abych mohla nahrát desku irských písniček.

Podle čeho jste vybírali repertoár?

Malina: Jsou to většinou písničky, které přinesla Katka. Dvě instrumentálky jsou naše původní, napsal je Petr Košumberský. Písničku May Morning Dew hraju na píšťalu se svou další skupinou Druhá tráva.

Katko, je na albu píseň, ke které jste si v Irsku vytvořila osobní vztah?

García: Ke všem písničkám mám nějaký vztah, ale hodně si zakládám na písni Ag An gCóisir, která je irsky. Není to tradicionál, složilo ji autorské duo Louis De Paor a John Spillane, které nám ji půjčilo. Má krásný text. Je o dvou lidech, kteří se poznají na večírku a přeskočí mezi nimi jiskra.

Co na vaše nahrávky říkají přátelé v Irsku?

García: Pouštěla jsem jim zatím jen ukázky, ale reagovali pozitivně.

Reklama

Výběr článků

Načítám