Hlavní obsah

Nové knihy - Margaret Atwoodová, Paul Johnston i Kluun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z knižních novinek tohoto týdne vám doporučujeme vtipně podaný příběh Penelopy a Oddysea nazvaný Penelopiáda od kanadské autorky Margaret Atwoodové, román Time Out úspěšného nizozemského spisovatele, známého jako Kluun nebo originální thriller Paula Johnstona Mlčeti zlato.

Článek

Margaret Atwoodová: Penelopiáda

Nejvýznamnější současná kanadská spisovatelka převyprávěla svoji verzi Homérova mýtu o Odysseově příslovečně věrné manželce Penelopě, která na svého muže čekala dlouhých dvacet let. Autorka čerpala i z ústní a místní tradice a soustředila se na vyprávění o Penelopiných rodičích, o jejím životě před svatbou i o svatbě, jakož i na skandální zvěsti, které o Penelopě kolovaly.

Po tisíciletí je uctívána coby vzor věrné manželky, která i přes četné nabídky mnoha ctitelů počkala na svého muže. Ten po návratu zabije nejen všechny nápadníky, ale kupodivu i dvanáct Penelopiných služebných. Atwoodová se rozhodla vtipně a napínavě podat tuto starověkou epizodu a zcela po svém objasnit, co mohla mít Penelopa ve skutečnosti za lubem.

Argo, překlad Eva Klimentová, 208 Kč

Kluun: Time Out

Kniha Time Out začíná tam, kde skončil Třetí poločas - autorův velice úspěšný románový debut. I tento román je psán typickým kluunovským stylem, je přímočarý, plný humoru a především neobyčejně otevřený.

Po smrti své ženy Carmen se Stijn vrhá do nočního života Amsterdamu a Ibizy. Na smutek mu téměř nezbývá čas, dokud se svou dcerkou neodjede na druhý konec světa, na okružní cestu po Austrálii v pronajatém karavanu. O Austrálii mu vyprávěla Carmen. Rok před tím, než se poznali, ji procestovala během své cesty kolem světa a byla tam šťastná. Tváří v tvář sám sobě - a se svou dcerou - začne Stijn zpracovávat svůj smutek a hledat smysl lásky.

Jota, 288 Kč

Paul Johnston: Mlčeti zlato

Mlčeti zlato je originální thriller s nebývalou atmosférou, zatím nejpoutavější případ Johnstonova pozoruhodného soukromého detektiva, napůl Řeka, napůl Skota Alexe Mavrose.

Když se v dalším z příběhů soukromý detektiv Alex Mavros rozhodne převzít pátrání po pohřešované mladé dívce, imigrantce z bývalého Sovětského svazu, netuší, že by právě tento případ mohl mít něco společného s nájemnými vraždami, jejichž počet v Aténách náhle povážlivě narostl. Brzy zjišťuje, že vlna násilí má své kořeny už v dobách plukovnické diktatury, a aniž by si to uvědomoval, vystaví sebe i ženu, kterou miluje, smrtelnému nebezpečí.

Mladá fronta, překlad Jiří Balek, 312 str

Dan Simmons: Dost světů a čas

Dan Simmons, jeden z nejvýznamnějších autorů současné fantastiky nabízí ve své poslední sbírce opět brilantní a nápaditou směs kratších prací.

Jak je Simmonsovým zvykem a jednou z jeho největších předností, s obdivuhodnou jistotou se pohybuje na poli temné fantasy, space opery, hard SF i literatury hlavního proudu. To vše v nezaměnitelném stylu naplněném rozmanitými odkazy, paralelními příběhy a emocionální hloubkou. Jde jednoduše o povídky, kde je vypravěčský um kombinován s autorským přehledem, což jsou vlastnosti, které každou z nich přetaví v malý spisovatelský klenot.

Laser-books, překlad Jiří Engliš, Petr Kotrle, Jana Radková, 288 str.

Margaret Murphyová: Nepohodlní

Dosud nejsilnější příběh autorky detektivek Margaret Murphyové sleduje vyšetřování vraždy mladé afgánské imigrantky, jejíž pobodané tělo je nalezeno v kontejneru, v němž ji vrah nechal vykrvácet.

Mladá prostitutka, kterou její vrah nechal vykrvácet v kontejneru na odpad, je jen první obětí. Vyšetřování smrti brutálně zavražděné afgánské imigrantky přivádí inspektora Rickmana do samého středu společenství přistěhovalců, kteří s ním však nemohou nebo nechtějí mluvit. A pak se vyšetřování přesune i do jeho vlastního soukromého života. Když pak začne počet obětí narůstat, je inspektor obviněn ze zločinu, který nespáchal. Vrah se snaží učinit z vyšetřování osobní záležitost. Velice osobní záležitost. Komu je vlastně Rickman na stopě?

BBart, překlad,  Petr Kovács, 360 str., váz., 249 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám