Hlavní obsah

DeNirův festival: globální oteplování, Irák i Spiderman

Novinky, DPA, BBC, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu startuje v New Yorku filmový festival Tribeca, který spoluzaložil herec Robert DeNiro po teroristických útocích na budovy World Trade Center, aby oživil ochromený společenský život ve městě. Událost letos uvede bývalý americký viceprezident Al Gore, který okomentuje sedm krátkých filmů o klimatických změnách.

Článek

Festival má uvést celkem přes 150 celovečerních filmů a řadu dokumentů a krátkých filmů. Potrvá dvanáct dní. Velká část snímků bude silně politicky angažovaná, kromě oteplování se věnují třeba problémům věznění údajných teroristů na Guantanamu a v Afghánistánu nebo válce v Iráku.

Spoluzakladatelé Tribeky Robert DeNiro a Jane Rosenthalová říkají, že zaměření festivalu na politiku souvisí s jeho vznikem. "My jsme festival, který začal kvůli válečnému činu," říká Rosenthalová a dodává, že "filmaři mohou někdy prorazit s poselstvím a pohledem na věc, se kterým politici nemohou."

DeNiro vzpomněl na dobu po 11. září, kdy cítil, že filmový festival je jediná věc, která by mohla oživit místo, kde žil. Nechce ale, aby byla akce vnímaná jen jako politická, má prý být pro všechny. "Vím, že je to nemožné, ale my si o to snažíme, některé věci vyjdou, některé ne," říká filmová hvězda.

Spiderman nevadí, pomůže popularitě 

Akce nabízí filmy nezávislé a také neanglicky mluvené, pro obyčejné Američany značně obskurní, ale současně propaguje i poslední díl Spidermana, kvůli kterému přijedou Tobey Maguire Kirsten Dunstová. DeNiro se za extrémně komerční dílko nestydí. "Spiderman zvedne povědomí o festivalu," dodává.

Letos bude zařazen také blok filmů o sportu, některé projekce se budou konat venku a tam se nebude platit vstupné. Vše doprovodí pouliční festival s hudbou a dalšími atrakcemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám