Hlavní obsah

Havel si s Landovským v Londýně zahrál Vaňka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnské divadlo Orange Tree bylo ve čtvrtek svědkem světové divadelní premiéry: Václav Havel jako Vaněk si spolu s Pavlem Landovským coby Sládkem zahrál úvodní pasáž ze své hry Audience.

Článek

Jejich herecký duel uvedl večer o Chartě 77, kterého se kromě Havla a Landovského zúčastnil i bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier, bývalý velvyslanec Pavel Seifter, spisovatelka Zdena Tominová, dramatik Tom Stoppard a profesor Timothy Garton Ash.

Večer navštívili i někteří z těch, kteří chartisty v Británii podporovali, nosili petice na československé velvyslanectví, učili děti chartistů či sbírali peníze. Orange Tree byla první britskou scénou, která uvedla Havlovy hry v angličtině.

Diváci si během debaty mohli prohlédnout autentický první výtisk Charty 77 z archívu StB a Garton Ash se pokusil z Havla vydobýt přiznání, kdo vlastně Chartu 77 sepsal.

"Možná sedí tady u stolu," připustil po několika minutách do potlesku publika Havel, který vysvětlil, že signatáři Charty se už na začátku dohodli, že se nebudou mezi sebou rozlišovat podle autorství. Garton Ash i Stoppard zdůraznili, že odkaz Charty spočívá dodnes v tom, jaký důraz klade na pravdu, sílu slova a práva.         

Reklama

Výběr článků

Načítám