Hlavní obsah

TV tip: Bolek a hérečka, Thelma a Louise

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z víkendového TV programu doporučujeme filmy Dědictví aneb kurvahošigutntag, Thelma a Louise či Horké léto v Marienbadu.

Článek

Dědictví aneb Kurvahošigutntag

Bolek, hérečka, pštros a tetka v šátku patří k legendám českého filmového humoru. Film Dědictví aneb Kurvahošigutntág definoval českou porevoluční kocovinu a burany, kteří přesedli z žebřiňáku rovnou do mercedesu a bazén si napustili močkou. Který Čech by neznal hlášky jako "Děláte machry a hajzl máte na chodbě" nebo "Jak se ty kur.. šikmooké dozvěděli, že mám cihelňu?"

(Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Nova, Pá 20:00)

Thelma a Louise

Další notoricky známá a tentokrát Oskarem oceněná filmová klasika. Ustrašená Thelma a ostřejší Louise vyjíždějí na dámskou jízdu, ale něco se zvrtne. Při střetu s opilcem Louise použije revolver a výlet se změní ve zběsilý útěk před zákonem, který umožní psychologické rozpracování postav. V hlavních rolích Geena Davisová a Susan Sarandonová, ve vedlejší roličce se objevil začínající Brad Pitt.

(Thelma a Louise, ČT1 So 23:30)

To horké léto v Marienbadu

A na závěr něco pro kované intelektuály. Osudové setkání starého Johanna Wolfganga Goetheho a dívenky Ulriky von Levetzow v Mariebadu (česky: Mariánských Lázních) zpracovala scénáristka Lucie Konášová a režisér Milan Cieslar. Film nemá být jen intimním příběhem dvou lidí, ale i hlubším zamyšlením nad světy stáří a mládí.

(To horké léto v Marienbadu, ČT1, Ne 20.00)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám