Hlavní obsah

Gipsy: Prorazili jsme bariéru mezi Romy a Čechy

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romská rapová skupina Gipsy.cz získala při sobotním udílení Andělů cenu za objev roku. Neskrývali svou radost. Za úspěch považují i třetí místo v národní soutěži Eurovize, která proběhla před nedávnem.

Článek

Hodně se o vaší skupině Gipsy.cz loni mluvilo. Čekal jste, že byste se mohli v cenách Anděl Allianz stát objevem roku?

Myslel jsem si, že ještě nenazrál čas. Podle mě bychom si mohli na tu cenu klidně další rok počkat. Když nás vyhlásili, byl jsem velice překvapený. Myslel jsem si, že se objevem roku stane Ewa Farná, vzhledem ke svému silnému nástupu a mládí.

Na co jste myslel, když jste si šel na pódium pro cenu?

V tu chvíli mě vůbec nic nenapadlo, nic jsem nechápal, byl to takový zvláštní druh euforie. Došlo nám to všechno později. Po vyhlášení výsledku jsme seděli v ostravské hale u stolu a dlouho nám nebylo pořádně jasné, co se stalo. Divili jsme se.

Je vaše cena důsledkem momentální velké popularity hip-hopu v Česku?

Nedokážu to posoudit, ale byl bych rád, kdyby tak, jak dnes zníme my, vypadal v budoucnu moderní pop v Čechách.

Jste romská kapela. Považujete vaše vítězství za cosi "revolučního"?

Rozhodně. Je to revoluční v tom, že jsme snad konečně zcela jasně a definitivně prorazili bariéru mezi Romy a Čechy. Oběma stranám jsme vzkázali, že separace mystifikuje. Je to lež, kterou musíme překonat. Můžeme spolu vycházet a existovat. Jsme živým důkazem toho, že to jde.

Před týdnem jste se prezentovali v televizní soutěži Eurosong, ovšem do Finska jste nepostoupili. Je to zklamání?

Není, protože postup Kabátu byla v podstatě jasně daná věc. My jsme prý skončili třetí, což považujeme za úspěch. Navíc jsme to brali jako dobrou reklamu v silném médiu. Vzhledem k tomu, že se nám začínají množit koncerty v zahraničí, si myslím, že se dokážeme prosadit sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám