Hlavní obsah

R.E.M. se dali dohromady v síni slávy, přišel i Keith Richards

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V New Yorku byli přijati další velikáni do tzv. Rock'n'rollové síně slávy. Letos šlo o R.E.M., Van Halen, The Ronettes či Patti Smith. Tento ročník byl revoluční v tom, že do síně byli poprvé uvedeni i hip-hopeři (Grandmaster Flash and the Furious Five), což může být pro leckterého hudebního fanouška kontroverzní krok.

Článek

Ex-bubeník slavných R.E.M. Bill Berry se dostavil na ceremonii, aby si se svou bývalou kapelou zahrál staré hity z raného období. R.E.M. opustil v roce 1997. Do síně slávy je uvedl Eddie Vedder z Pearl Jam, který zavtipkoval, že ho hlas zpěváka Stipea sice "dostal", ale nikdy nerozuměl, o čem vlastně zpívá.

Skupina vznikla v roce 1980. Vyrůstala z hudby 60. let, postupně ale ve své tvorbě vrstvila stále modernější zvuky a od alternativního rocku se dostala až k popu. Úplně nejslavnější byla asi na počátku 90. let, kdy vydala kultovní alba Out of Time (1991) a Automatic for the people (1992).

Kdo si bohužel nezahrál, byli stadiónoví rockeři Van Halen. Přišel jen Sammy Hagar a  Michael Anthony, Eddie Van Halen totiž nastoupil do léčebny a David Lee Roth se odmítl dostavit. [celá zpráva]  

Keith Richards se ujal The Ronettes

Legendární soulová vokální skupina The Ronettes patří k perlám hudby 60. let. Asi nejslavnější byl jejich hit Be My Baby, který se v 80. letech vrátil a zaujal další generaci díky filmu Hříšný tanec. Svůj obdiv skupině vyjádřil při ceremonii i Keith Richards - dívčí The Ronettes kdysi měly společné turné s Rolling Stones. Hlavní zpěvačka Ronnie Spectorová poděkovala řadě lidí včetně Bruce Springsteena a Cher, ale vůbec nezmínila bývalého manžela Phila Spectora.

Naživo zazpívala také Patti Smith, významná rockerka a básnířka z generace 60. let. Své vystoupení věnovala zemřelé matce a manželovi.

Vzpomínalo se i na Jamese Browna a nedávno zesnulého šéfa Atlantic Records Ahmeta Erteguna. Nejuznávanější soulová zpěvačka 20. století  Aretha Franklin zazpívala hit I Never Loved A Man (The Way I Love You), na kterém se podílel právě Ertegun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám