Hlavní obsah

Nové knihy - Julio Cortázar, Matt Haig i Ludvík Souček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází román Julia Cortázara Výherci, Poslední rodina v Anglii od Matta Haiga nebo druhý a třetí díl trilogie Cesta slepých ptáků Ludvíka Součka.

Článek

Julio Cortázar: Výherci

V románu Výherci slavný argentinský autor Julio Cortázar skládá kamínky mozaiky tvořené osudy skupiny lidí, kteří se jakousi tajemnou náhodou (výhrou v poněkud podivné loterii) ocitli na palubě zaoceánské lodi. V zárodku tu najdeme všechna typická cortázarovská témata - snahu o úplné postižení skutečnosti ve všech okamžicích a se všemi detaily a zachycení měňavých sklíček kaleidoskopu světa v jejich pestrobarevné, mnohotvárné nestálosti.

Garamond, překlad Blanka Stárková váz. 420 str., 318 Kč

Matt Haig: Poslední rodina v Anglii

Knížka Poslední rodina v Anglii ukazuje nečekaně dojemný pohled na jednu rodinnou krizi, kterou psí perspektiva ukazuje v poněkud jiném světle, než bychom čekali.

Buď věrný svým lidským pánům, chraň svou lidskou rodinu za každou cenu. Tak zní prastará psí úmluva, kterou se černý labrador Princ snaží dodržovat ze všech sil. Když se ale jeho pánům začne hroutit manželství, přijdou problémy s dětmi, do jejich života vstoupí smrt blízkých i pokus o sebevraždu, začnou mlčenlivému strážci rodinného štěstí jeho povinnosti tragicky přerůstat přes hlavu.

Argo, přeložila Sylva Kovářová, 298 Kč

Marcia Mullerová: Prokleté údolí

Spletitý příběh uznávané autorky detektivek Marcie Mullerové líčí masakr v odlehlém údolí i důsledky, jimiž tato událost poznamenala atmosféru i osudy všech obyvatel nejbližšího městečka.

Mladá žena uvízla na dálnici na pobřeží Kalifornie a je zjevně v úzkých. Policistka okresu Soledad Rhoda Swiftová si o několik dní později vyčítá, že nezastavila a nenabídla ženě pomoc. Tělo zavražděné ženy totiž vyplaví příliv nedaleko údolí Point Deception, místa, kde před třinácti lety došlo k vraždě dvou rodin. Tento masakr nebyl nikdy objasněn. Celou komunitu ovládne strach. Vraždu vyšetřuje Rhoda s přispěním newyorského novináře Guye Newberryho pronásledovaného jeho vlastní minulostí. Šokující pravda nakonec prověří, jak daleko je policistka Swiftová ochotná kvůli spravedlnosti zajít.

BBart, překlad Jarmila Kroupová, 280 str., váz., 199 Kč 

Ludvík Souček: Runa rider

Přední český sci-fi spisovatel Ludvík Souček knihou Runa rider pokračuje v ději prvního dílu Cesta slepých ptáků.

Dosud neutichl rozruch kolem Kameníkova objevu silikonových soch a Černé chobotnice a včera došla z Islandu zpráva, že inženýr Borgland nalezl další systém jeskyň a nové doklady neodhadnutelné ceny. Zároveň se dovídáme, že nové stopy meziplanetární návštěvy odhalil dr. Bjelke na své nedávné cestě do Jižní Ameriky. Tak vzhůru do Amazonie za zlatým pokladem, patřícím kdysi nejslavnějšímu vikinskému mořeplavci Ottarovi, a dalšími záhadami!

Současně také vychází třetí díl trilogie Sluneční jezero.

Baronet, 168 str., 169 Kč

Per Olov Enquist: Kniha o Blanche a Marii

Pod křestními jmény obsaženými v názvu Enquistova zatím posledního románu se skrývají Marie Sklodowská-Curieová, spoluobjevitelka radia a dvojnásobná nositelka Nobelovy ceny, a Blanche Wittmanová, oblíbená pacientka - a milenka? - J. M. Charcota, lékaře pařížské nemocnice Salpetriere, který v poslední čtvrtině 19. století proslul experimenty s hypnózou při léčbě takzvané ženské hysterie.

Netradiční milostný příběh dvou žen, které osudově poznamená jejich vztah k příslušníkům opačného pohlaví - podobně jako nebezpečné záření nově objeveného prvku.

Host, 224 str., váz., 219 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám