Hlavní obsah

Když Bovaryová potká pedofila

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká dramata z předměstí mají svou tradici i poetiku. Pod povrchem poklidného, spořádaného světa se tu většinou skrývají rodinná traumata, nevěry nebo zločiny. V případě amerického filmu Jako malé děti je tam však ještě něco navíc.

Článek

Snímek Todda Fielda natočený podle knihy Toma Perotty je slepený hned ze tří příběhů a rozhodně v něm není nouze o překvapení i zrádné pasáže, z nichž tuhne krev. Jeho dějové linie se nebezpečně proplétají, překrývají a vzájemně se ovlivňují. Dohromady vytvářejí jakési trojrozměrné akvárium, které má postihnout hloubku naoko nesnesitelně poklidného a pokrytecky uhlazeného světa předměstí. Ačkoli se v něm zdánlivě nic neděje, ve skutečnosti jej zrádně ovládají traumata jako loutkáři své kousky dřeva.

Skladba filmu svědčí i o tom, že Američané se nijak nežinýrují spojovat věci až nevkusně nespojitelné. Vedle sladce bolestného "bovaryovského" dramatu nešťastně vdané ženy běží drsný příběh pedofila Ronnieho, propuštěného z vězení, který děsí panikařící okolí a marně se snaží zapojit do nepřátelské společnosti.

Výborně hraje Winsletová

Do toho se zamíchá frustrovaný vyhozený polda a máme zaděláno na nářez ostrý jako chilli papričky. Co má totiž společného nespokojená matka a žena v domácnosti Sarah (Kate Winsletová), která se ocitla v soukolí malé, omezené rodiny, z níž nedovede utéct ani s kouzelně plachým a ženatým milencem Bradem (Patrick Wilson), a pedofil, neschopný uniknout své obscesi? Odpověď zní stejně filigránsky jako ze špatného vtipu: jejich život osudově určují malé děti.

Tedy, je to trochu míchanice, v níž musí divák skousnout nejen dost obtížná sousta ke strávení - třeba se vžít do kůže pedofila. Navíc není nouze o vypjaté emoce a hodiny sebezpytování, které podstupují všichni ti malí velcí hrdinové z předměstí. Ale budiž. Jde o to, hlavně nedostat strach!

Úchyl je skutečně přesvědčivý

Nakonec film přechází zajímavě z příběhu do příběhu, spojuje melodrama s psychologickou drasťárnou i komedií. Křehká konstrukce drží pohromadě díky sledu náhod, překvapivých setkání a osudových minut, až se divák třese, aby se celý příběh nerozsypal. Jenže velmi dobré herecké výkony, ať už Kate Winsletové, nebo hlavně Jackieho Earla Haleyho, jenž je jako Ronnie opravdu přesvědčivější než lecjaký úchyl, to utáhnou.

Nicméně na konci nevyrovnaného i mimořádného filmu zůstávají otázky, na něž není snadné najít odpověď, ale ani je vyhnat z hlavy. Co zmůže nešťastná ženská, která ubíjí talent a touží uniknout osudu tím, že se zamiluje do ženatého chlapa? Co slaboch a manžel úspěšné ženy (Jennifer Connellyová), který nikdy nedospěl? A co Ronnie, jenž nedovede navázat vztah, ani vzdorovat nemoci? Tedy, aspoň právě Ronnie to vyřeší - kastrací. Ti ostatní to ale nemají o moc snazší.

Jako malé děti, Little Children, USA (2006), 137 minut. Režie: Todd Field, scénář: Todd Field, Tom Perrotta, kamera: Antonio Calvache.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám