Hlavní obsah

Kapitolská vlčice vznikla až ve středověku

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější dílo, pocházející údajně ze samých počátků starověkého Říma, socha vlčice, která odchovala Romula a Rema, zřejmě vůbec není vzácnou památkou etruského sochařství z 5. století před naším letopočtem, ale byla vytvořena neznámým kovolitcem až ve středověku, čili nejméně o tisíc let později.

Článek

Nový průzkum týkající se stáří a původu bronzové plastiky provedla archeoložka Anna Maria Carrubová. Podle ní je správné datování vlčice do raného středověku, do období od roku 800 do roku 1200, což odpovídá u nás vládě Přemyslovců. Předlohou umělci byla asi nějaká antická plastika.

Imitace děl starověkého sochařství nebyla jen charakteristickým rysem renesance v 15. století, ale v Římě začala už v době předrománské. V tomto případě byl středověký umělec dokonce natolik šikovný, že v zařazení památky se zmýlili i slavní univerzitní odborníci. Kopie Vlčice je dnes na římském Kapitolu, kde si ji každoročně fotí milióny diváků. Originál se nachází v Kapitolských muzeích.            

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám