Hlavní obsah

Formanův zlatý fond nabízí Ponrepo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte k mladším divákům, možná znáte Miloše Formana především jako amerického režiséra. Nic proti tomu, ale snímky z Formanova československého období mají kouzlo, které nepomíjí. V pražském kině Ponrepo právě probíhá jejich přehlídka.

Článek

Miloš Forman býval pověstný tím, jak balancoval mezi dokumentem a hraným filmem a využíval neherce. Zábavným dokladem tohoto období je třeba Konkurz nebo kultovní Černý Petr. Zejména druhý film snad nezestárl ani o rok. Příběh poněkud nesmělého učně ze samoobsluhy hýří takovými hláškami, že by z toho dnešní režiséři nasekali deset filmů.

Přehlídka samozřejmě neopomíjí ani slavné Lásky jedné plavovlásky a světově proslulou komedii Hoří, má panenko. "Kdo si nenakrad, musí to brát, jako že nevyhrál," říká v ní jeden z hasičů, kterým se ztrácejí ceny z tomboly, a nevědomky tak geniálně shrnuje filozofii současné české společnosti. Tušil tehdy Forman, jak bude po letech stále aktuální?

Kino Ponrepo jinak nabízí i mnoho dalších zajímavých archívních filmů, českých i zahraničních. Podrobnosti najdete na internetové stránce www.nfa.cz.

Anketa

Máte raději Formanovy československé, nebo americké filmy?
Americké
16,1 %
Československé
61,9 %
Těžko říct
22 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 218 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám