Hlavní obsah

Filmaři doufají, že Helena Třeštíková pomůže zákonu o kinematografii

Právo, míš,rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dokumentaristce Heleně Třeštíkové, která přijala nabídku lidovců na post ministryně kultury v Topolánkově vládě, vidí filmaři naději pro českou kinematografii a herci sympatickou dámu, která by mohla dobře zastupovat umělce.

Článek

Filmový producent a režisér Ondřej Trojan řekl Právu, že je tím nadšen. "Hluboce věřím, že se bude aktivně zabývat přípravou nového zákona o kinematografii, který už je v dost pokročilém stadiu vývoje, intenzivně se na něm pracuje a věřím, že letos bude přijat. I když vím, že Helena Třeštíková bude chtít dál také točit vlastní filmy, myslím, že zároveň může ukázat, že se ministerstvo kultury dá vést skutečně s noblesou a kulturou. Hodně si od toho slibuji," řekl.

Herec Alexej Pyško, člen činohry Národního divadla, považuje Helenu Třeštíkovou za velmi inteligentního člověka a jeho kolega Václav Postránecký, který je prezidentem Herecké asociace, dodává, že by žen v politice mělo být víc. "Vytipování Heleny Třeštíkové na post ministra kultury vidím jako pozitivní akt, už proto, že žen v politice by mělo být daleko víc než dosud, jsou komunikativní a míň se hádají. Paní Třeštíková je sympatická dáma, která by mohla velmi dobře zastupovat umělce," dodal Postránecký.

Producent Pavel Strnad, který je také předsedou Asociace producentů v audiovizi, řekl, že má z tohoto kroku radost. "Helena Třeštíková dobře zná oblast kultury a je to inteligentní a slušný člověk. Na druhou stranu ale budeme v březnu uvádět do kin premiéru jejího celovečerního dokumentárního filmu Marcela, a nevím, jak se jeho uvedení bude moci věnovat. Ale je moc fajn mít ve funkci ministra někoho, o kom víme, že bude za kulturu bojovat a přitom zná její problémy zdola," řekl Právu Strnad.

Reklama

Výběr článků

Načítám