Hlavní obsah

Ukradený Munchův obraz Křik je značně poškozen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Slavný obraz norského expresionisty Edvarda Muncha Křik je zřejmě nenapravitelně poškozen. K tomuto závěru došla skupina restaurátorů Munchova muzea v Oslu, která obraz zkoumala po jeho nedávné krádeži a opětovném nalezení.

Článek

"Do rohu pronikla voda a v dolní části díla je odřenina, která malbu ve srovnání se zbytkem obrazu znejasňuje. Skvrna je přitom velká a jasně patrná," řekla norské tiskové agentuře NTB šéfka muzea Ingebjörg Ydstrieová.

Muzeum však stále ještě nerozhodlo o tom, jak velký rozsah bude mít restaurátorská práce spojená s jedním z vůbec nejslavnějších děl světového výtvarného umění. Také druhý odcizený Munchův obraz, Madonna, je poškozen, a to skleněnými úlomky. Oba obrazy byly totiž v době krádeže chráněny sklem, které však zloději na útěku rozbili. Rekonstrukce obrazu Madona bude podle odborníků zcela jistě velmi rozsáhlá. Muzeum ovšem doufá, že obě díla budou pro veřejnost znovu vystavena do příštích Vánoc.

Část Munchova díla včetně dvou uvedených obrazů z muzea 22. srpna 2004 odcizili dva ozbrojení a maskovaní lupiči. Jejich akce vzbudila velký rozruch, protože loupež se odehrála v přítomnosti řady návštěvníků a lupiči hrozili, že použijí zbraní. Poté i s kořistí uprchli v kradeném vozidle, řízeném třetím spolupachatelem. [celá zpráva]

Norská policie postupně zatkla několik podezřelých osob; letos v květnu byli tři muži odsouzeni k trestům od čtyř do osmi let vězení za podíl na loupeži a k vysoké finanční pokutě za způsobené škody. Šlo však údajně jen o pomocníky a nikoli o vlastní lupiče. [celá zpráva]

Výkřik a Madonna mají podle kunsthistoriků nevyčíslitelnou uměleckou hodnotu. Jejich tvůrce Edvard Munch žil v letech 1863 až 1944 a je považován za průkopníka moderního expresionismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Norská policie našla ukradené Munchovy obrazy

Norská policie ve čtvrtek oznámila, že našla dva slavné obrazy Eduarda Muncha Výkřik a Madonu, které byly před dvěma lety ukradeny z muzea v Oslu. Obrazy jsou...

Výběr článků

Načítám